Eseménysorozat

VéNégy Fesztivál

A Dunakanyarban, Nagymaroson a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó 2013 óta a V4 országok egyik kiemelkedő kulturális programsorozata. (V4, azaz a Visegrádi Négyek: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia 1991-ben létrehozott együttműködési szervezete.)

A fesztiválnak éveken át a Duna-parti város, Vác adott otthont, 2021-ben költözött át a rendezvény Nagymarosra. A könnyűzenei programok mellett színházi és utcaszínházi előadások is várják az érdeklődőket. A fesztivál nevéhez híven nem csak magyar, de szlovák, cseh és lengyel társulatok produkcióit is láthatják az idelátogatók. Ezeken kívül kirándulások, vízi túrák, családi programok, kézműves-foglalkozások, filmvetítések szerepelnek a kínálatban. És késő esténként a kivilágított VéNégy Parti diszkó a bulihelyszín, háttérben a Dunával.

A szervezők eképpen nyilatkoztak a rendezvényükről: „Művészeti fesztivál vagyunk, nem célunk túl nagyra nőni, vagy beállni a több tízezres tömegeket mozgató mainstream fesztiválok közé. A növekedés irányát nem a mennyiségben, hanem a kínálat sokszínűségében és a minőségben látjuk. Bár évről-évre egyre több látogató fordul meg az eseményen, 2023-ban már több mint 13 000 főt köszönthettünk Nagymaroson, mégis a legnagyobb öröm, amikor azt a visszajelzést kapjuk a fesztiválozóinktól, hogy a VéNégy azért más, mint a többi, mert lelke van.”

2024-ben a fesztivál négy napja alatt a hazai előadók több zenei stílusban is képviseltetik magukat a Duna partján. Fellép például a 30Y, Analog Balaton, Brains, Irie Maffia, Platon Karataev, Beton.Hofi, valamint a Tankcsapda és az Aron Andras & The Black Circle Orchestra. A külföldi nevek közül kiemelkedik a legendás brit trip-hop, drum and bass trió, a Kosheen koncertje.

HZ

Forrás:

  • VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, VéNégy Fesztivál honlap, 2024
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán