Előadó

Analog Balaton

Bár az Analog Balaton tagjai – Zsuffa Aba énekes-gitáros és Vörös Ákos billentyűs – már gyermekként találkoztak egy balatoni színjátszótáborban, a budapesti illetőségű alternatív elektronikus zenekar történetének kezdete sokkal inkább 2012-re datálható. Ekkor, egyetemistaként látták viszont egymást ismét, egy Kinizsi utcai albérletbe költöztek, és míg magukat pusztították, teremtő energiáik közös kompozíciók formájában manifesztálódtak.

Éveken át zenéltek, írták a számokat, több lemeznyi, zömében félkész dal gyűlt össze számítógépeiken, de csak 2017-ben léptek először közönség elé. Hamarosan a hazai fesztiválok egyik legkedveltebb zenekarává váltak, illetve olyan közismert formációk előtt játszottak, mint az Elefánt, a Žagar vagy a Punnany Massif. Gyakorlatilag nem volt két egyforma koncertjük, mert műsoraiknak csak körülbelül kétharmada volt a kötött anyag, a többi a pillanatnyi hangulat inspirálta improvizáció.

Sokak által várt első és máig egyetlen albumuk a 2021-ben megjelent Lent, kilenc, még a „diákévek” alatt született dallal, illetve dalkezdemény befejezett, átdolgozott változatával. Könnyen befogadható, egyszerre monoton és dallamos szerzeményeik melankolikus, hangulatfestő szövegei hű lenyomatát adják szerzőik egykori életérzéseinek, megidézve egy lezárult korszakot. Mivel számos nótát csak végső formába kell önteni, a rajongóknak valószínűleg jóval kevesebbet kell majd várniuk a következő Analog Balaton-albumra, amelynek a 2022 júliusában megjelent Zserbógalopp című dal már az előhírnökének tekinthető.

CsO


Kapcsolat:
https://www.facebook.com/Analog.Balaton/

https://www.instagram.com/analog.balaton/?


Cikkeink:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/01/04/szakitos-szam-zene-dal-elefant-margaret-island-galaxisok-dzsudlo-analog-balaton/

Frissítve: 2023-11 , Csikor Ottó

Kapcsolatok