Előadó

Brains

Az új évezred egyik legsikeresebb elektronikus tánczenét játszó zenekara, melynek pályája két, egymástól jól elhatárolható korszakra bomlik: az 1994-es alapítástól a 2006-os átrendeződésig a Brains számtalan tagcserén és stílusváltáson esett át, majd MC Columbo (Kéri András), illetve néhány évvel később Ujj Zoltán és Lukács Levente csatlakozását követően egyértelműen a partizósabb, elektronikusabb irányba mozdult el. Különösen a kétezertízes évek első felében számított az egyik legkeresettebb hazai fesztiválozós és klubbulizós zenekarnak.

A Brainst 1994 nyarán egy szentendrei fiatal baráti társaság alapította. Az első években alapvetően hardcore-t játszottak, később áttértek a funk rockra. A zenekarnak ezt a korai időszakát olyan albumok fémjelzik, mint a Színek (1997), a Semmi komoly (1998) és a Dunakanyar rasztabanditái (2001).

Utóbbi már megelőlegezte a későbbi irányt, a hagyományos hangszerek mellett megjelentek az elektronikus dobalapok és a digitális effektek. Ekkor már a csapat tagja volt a zeneszerző gitáros Varga Norbert „Jimbo”, majd 2006-ban jött a hiphop/ragga szcénából jól ismert MC Columbo, akinek energikus angol nyelvű szövegelései adták a zenekar új karakterét. Az ekkorra kialakult kvintett – MC Columbo (ének, MC), Varga Norbert „Jimbo” (szólógitár, programok), Tőkés Ábel (gitár), Endrei Dávid (basszusgitár) és Jeli Gergely (dob, sampler) – egyre többet koncertezett külföldön is. A 2006 szeptemberében megjelenet Humanual (producer: Deutsch „Anorganik” Gábor) szintén nagyot szólt.

2010-ben a Brains tagja lett a Másfélből ismert Lukács Levente (billentyűsök) és Ujj Zoltán (dob), az ezt követően készített, kétéves intenzív turnézáson népszerűsített Refresh The Style minden korábbinál direktebb, partizósabb és eklektikusabb hangzású. A Brains ekkoriban lett megkerülhetetlen tényező a hazai koncertpiacon. Bár sokszor „magyar drum and bass bandaként” hirdetik, muzsikája ennél sokkal változatosabb, ahogy írták róluk, benne „visszhangos dubok keverednek pörgős elektronikával, sodró raggázások laza reggae-kkel, és persze az egésznek a mélyén ott van a d’n’b elsöprő lendülete.”

A 2013-as Full Range nemzetközi sztárvendége a brit Kosheen énekesnője, Sian Evans volt, és nagyjából ettől kezdve egyre nagyobb figyelmet fordítottak a koncertek vizuális látványára is. A 2015-ös Stand Firm-ön egy szám erejéig az angol rapper, Dynamite MC is megszólalt, a Halott Pénz közreműködésével készült Akkor hívsz pedig az év egyik legjátszottabb hazai felvétele lett.

Utoljára 2017-ben jelentkeztek friss stúdióalbummal (Keep Burning). Az utóbbi időben a MC Columbo (rap, vokál), Varga Norbert „Jimbo” (gitár), Lukács Levente (billentyűsök, sampler), Endrei Dávid (basszusgitár) és Ádám Donát (dob) felállású zenekar két külön repertoárral turnézik: a Brains Classicban a régebbi dalokat adják elő, a sima Brainsben pedig a frissebb, újabb zenéket. 2021 őszén kiadott legújabb számukkal (Bad & Heavy) pedig visszatértek a zenekar kezdeti keményebb megszólalásához.

JBSz

 

https://www.facebook.com/BRAINSBAND/

https://www.instagram.com/brainsband/?hl=hu

http://brains.hu/

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12