Előadó

30Y

Az új évezred egyik legnépszerűbb és legjelentősebb pécsi rockzenekara, jóllehet legalább annyi kötődik a baranyai megyeszékhelyhez, mint a Veszprém megyei lepusztult iparvároshoz, Ajkához, ahol az együttes alapítói közül hárman – Beck Zoltán (gitár ének), Beck László (dob, vokál), Sárközy Zoltán „Papa” (billentyűsök, vokál) – felnőttek. Ők amúgy már a helyi kisugárzású Körökben is együtt játszottak, aztán 2000-ben a Pécsi Tudományegyetem találkoztak Varga Ádám basszusgitárossal, aki hozta magával a lokálisan akkortájt népszerű Játszótér gitárosát, Gradvolt Endrét. A kvintettet az első évben vokalista és hegedűs lányok egészítettek ki, később pedig állandó vendégként csatlakozott hozzájuk Bóra Áron (ütőhangszereken).

A zenekar nevét a szombathelyi Minerva lakópark és az Olad autóbusz-forduló között közlekedő autóbusz ihlette (Beck László az ottani főiskoláról iratkozott át Pécsre), ezt a három karaktert a világ minden nyelvén ugyanúgy írják, nem beszélve arról, hogy lévén szám, minden alfabetikus felsorolásban az élre kerül. Ráadásul semmit sem jelent.

Zenéjükre saját bevallásuk szerint főként az 1990-es évek kísérletező kedvű angolszász zenekarai (Nirvana, Pearl Jam, Radiohead, Blur) hatottak. Meg hát persze a szintén pécsi Kispál és a Borz, melytől pályájuk elején jelentős szakmai támogatást is kaptak. Mindezt abban az útkeresőnek nevezhető időszakban, amelyet országos turnék, változó síinvonalú demóanyagok és egy pop-rock-jazz tehetségkutató verseny megnyerése fémjelzett.

Debütáló CD-jük (Egy perccel tovább) 2004-ben jelent meg, a 2006-os Csészényi tér című anyagukat már a budapesti Gödör Klubban mutatták be, a 2007-es Semmi szédítő magasság a MAHASZ Top20-ba is bejutott (bemutató koncert: A38 Hajó) , sőt, az egy évvel későbbi No. 4. egészen a 3. helyig jutott rajta. Ebben az időszakban számos dalukhoz (Bogozd ki, Dadog, Respekt, Felhő, 6milliárd) készült videoklip, ahogy a következő években kiadott, de mérsékeltebb sikerű albumokhoz (Városember, 2010, Szentimentálé, 2012) is (Városember, Egypár, Világlepedője, Szentimentálom, Csak most ne). Ezt követően évekig nem adtak fesztiválkoncerteket és nem jelentettek meg albumokat, ehelyette nem sokra rá a Beck-fivérek kigurítottak egy egyszerű és egyenes duókorongot Bezzeg a kurva Beckek [„A Beck testvérek terápiája”] címmel. Plusz ugyanebben az évben kihozták az Y-Triász RMX remixalbumot, amely az együttes aktuális munkájának hangsávjaiból, a Hortobágyi Nemzeti Park hangarchívumából és a Fürge Diák Iskolaszövetkezet hangmintáiból készült, pályázat útján beküldött zenei anyagokat tartalmazta.

Az eredeti kvintett Gradvolt Endre kiválásával 2014-ben kvartettre olvadt, már így jelentették meg 2016-ban a Dicsőség CD-t, melyet három évvel a Ki az, akit még megölelnél követett.

A zenekar motorja, frontembere és elsődleges dalszerzője, Beck Zoltán (Devecser, 1971. szeptember 1.) a zenélés mellett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának adjunktusaként többek között megvalósította a Zenélő Egyetem projektet. 2015-ben a szintén 30Y-tag Sárközy Zoltánnal ő írta a különböző korosztályokat megszólító A kis herceg és A kis herceg és a planéták című táncmesék zenéjét (Pécsi Balett). 2010 óta Háy János íróval Háy come Beck címmel rendszeresen fellép. Emellett alapító tagja a dalszerzők-előadók és kortárs írók közös projektjének, a Rájátszásnak.

JBSzKapcsolat:
https://30y.hu/

https://www.facebook.com/30yzenekar

https://www.instagram.com/30yzenekar/Cikkeink:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/01/08/cseh-tamas-kern-andras-csik-zenekar-demjen-ferenc-wellhello-zene/

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    1234