Eseménysorozat

Művészetek Völgye

Borítókép forrása: MTI / Vasvári Tamás

A Művészetek Völgye Fesztivál eredetileg Kapolcsi Művészeti Napok néven indult 1989-ben Márta István zeneszerző kezdeményezésére. Az ötlet abból született, hogy a Balaton-felvidéki Kapolcs település nyári kulturális eseményekkel várja a művészetkedvelő közönséget. Az első években a helyi lakosok és a környező falvak lakói aktívan részt vettek a szervezésben. Márta István így fogalmazott: „Ha a falubeliek nem akarták volna valamiért, vagy nem szerették volna, akkor nincsenek fesztiválok. De akarták és szerették.”

A gyorsan népszerűvé vált rendezvény jelentős mértékben Márta Istvánnak köszönheti mai formáját és hírnevét. Igazgatóként 25 éven át elhivatottsággal és kreativitással vezette a fesztivált, amelynek indulása kihívásokkal járt: „A szervezés is más volt: nem volt mobiltelefon és nem volt Facebook, nem voltak fórumok. Volt egy darab vezetékes készülék a szomszéd faluban, Pulán. Odamentünk át telefonálni, onnan szerveztük a fesztivált.”

A fesztivál azóta Magyarország egyik legjelentősebb kulturális eseményévé nőtte ki magát, mely azóta is a Balaton-felvidéki Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden kerül megrendezésre. Az esemény tíz napon át tart, és számtalan művészeti ágat vonultat fel, beleértve a zenei, színházi, irodalmi és képzőművészeti programokat.

A Művészetek Völgye Fesztivál hosszú történetében több nehézség is felmerült, amelyek komoly kihívások elé állították a szervezőket. 2008-ban a fesztivált nem rendezték meg hagyományos formájában. Márta István bejelentette, hogy „Bűvészetek Völgye” néven szerveznek ugyan programokat, de a fesztivál a megszokott formájában anyagi és szervezési nehézségek miatt elmarad. Hasonló okokból kellett törölni 2009-ben is a teljes jubileumi, 20. Művészetek Völgye Fesztivált.

2015-ben jelentős változás történt a szervezésben, amikor megalakult a Művészetek Völgye Nonprofit Kft., és ezzel sikerült stabilizálni a fesztivál helyzetét és folytatni a rendezvényt. A Művészetek Völgye Fesztivál látogatottsága az évek során jelentősen növekedett. Kezdetben csak néhány száz látogató érkezett. 2010-től évente már több tízezer látogatót vonzott. Az utóbbi években a közel 2000 eseményre több mint 100 ezer érdeklődő kíváncsi.

A fesztivál különleges atmoszférája a helyszínek egyediségének és a gazdag kulturális kínálatnak köszönhető. A programok között szerepelnek színházi előadások, irodalmi estek, gyermekprogramok és kézműves foglalkozások is. Több mint 20 udvar, köztük a Kaláka Udvar, a Petőfi Udvar, a Poket Udvar és a Harcsa Veronika Udvar irodalmi és zenei műsorokkal várja az érdeklődőket, míg a Művészetek Zöldje Udvarban és a SzimBio Udvarban fenntarthatósági témákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A fesztivál programjai 2024-ben is változatosak. A Panoráma Színpadon olyan népszerű zenekarok lépnek fel, mint a 30Y, az Elefánt, a Bagossy Brothers Company, a Punnany Massif és a Quimby. Emellett a kisebb helyszíneken, mint a Cirque du Tókert vagy a Közlekedési Múzeum x LŐTÉR, különleges előadásokat és koncerteket tekinthetnek meg a látogatók, például Zorán, Dés László és a Budapest Bár fellépését.

 

Frissítve: 2024-9 , Száraz Edit