Előadó

Harcsa Veronika

Az új évezredben felbukkant énekesnői „újhullám” tagjai közül kreativitásban, tudatosságban, sokszínűségben és népszerűségben is magasan kiemelkedik Harcsa Veronika (1982), aki könnyedén és magabiztosan mozog a jazz és a pop határterületén. Ösztönös tehetségű dalszerző és karizmatikus előadóművész, egyéni tónusú, meleg, fátyolos hanggal. Egyfelől törékeny, másfelől elképesztő teherbírású, többszörösen több sávon éli az életét, a három fő csapásirány – a 2005-ben alapított jazzpopos Harcsa Veronika Quartet, a 2010-ben induló kísérleti elektronikus Bin-Jip és a gitáros Gyémánt Bálinttal közös duója – mellett vendégként tucatnyi zenekari produkcióban vett/vesz részt. Többek között éveken át énekelt az Erik Sumo Bandben.

Klasszikus zongorázást tanult, aztán tizenöt évesen a zeneiskolai lemezpultot nézegetve akadt meg a szeme Archie Shepp Down Home New York című lemezén. Nem tudta, ki ő, de fekete volt, szaxofonos és számára szimpatikus. Maga is szaxofonozni kezdett, aztán kiderült, annál jobban megy neki az éneklés, ezért elvégezte a jazztanszakot. Közben 2005-ben – első évesen – alakította meg saját kvartettjét, amellyel demoanyagként felvett kilenc dalt, főként standardeket, amit végül barátai biztatására Speak Low címmel CD-n is megjelentetett. Aztán jött a mesébe illő fordulat: a korong valahogy elkerült Japánba, ott egyre többen kezdték keresni, végül már olyan mennyiségben, hogy egy vállalkozó szellemű tokiói cég, a Nature Bliss 2007 nyarán saját kiadásban megjelentette. Sőt a következő tavasszal kisebb szigetországi klubturnét szervezett a kvartettnek.

Azt követően pedig, hogy 2008-ban kiadta a már saját szerzeményeket tartalmazó – rövid idő alatt jazzplatinalemezzé érő, az év jazzalbumának járó Fonogram-díjat elnyerő – You Don't Know It's You-t, Harcsa Veronika pályája megállíthatatlanul emelkedett felfelé. Énekelt az Off Társulat két kortárstáncos koreográfiájában (Fészek, Szomjas vagyok), a Centrál Színház Shakespeare A velencei kalmár című előadásának zeneszerzője, zenekarával az előadások élő kísérője volt, vendégként olyan zenekarokkal dolgozott/dolgozik együtt, mint a Nicola Conte Jazz Combo, a Thomas Siffling Trio, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Freestyle Chamber Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra, a Smárton Trió, a Fugato Orchestra és a Colorstar. Miközben a Harcsa Veronika Quartettel, a Bin-Jippel és Gyémánt Bálinttal duóban is erős korongok sorát jelentette meg. A 2011-es Lámpafény című CD-jén magyar költők verseit zenésítette meg. Mi több, 2014-ben és 2015-ben Berlinben havi rendszersségű klubot vezetett a magyar intézetben működő Budapest Callingban, ahol az általa hívott vendégművészekkel adott közös koncerteket. 2014 óta a Művészetek Völgyében saját udvart vezet, melynek koncertprogramjáért és napközbeni kísérőprogramok szerkesztéséért felelős.

2017-ben kivált a Bin-Jipből, és azóta kizárólag saját produkcióira fókuszál. Folyamatosan turnézik, eddig huszonöt ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel. Olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Erik Truffaz, Enrico Pieranunzi, Kris Defoort vagy Nicola Conte, valamint több ízben fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Concerto Budapesttel.

Későbbi pályáját lásd Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint Duó.

JBSz

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd: A magyar jazz története, Budapest, Kossuth Kiadó, 2014, p. 278–279.

Weboldal: https://harcsaveronika.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/harcsaveronika/?locale=hu_HU

Frissítve: 2024-5 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12345