Előadó

Bagossy Brothers Company

A Gyergyószentmiklóson alakult erdélyi Bagossy Brothers Company a kétezertízes évek végének egyik roppant népszerű formációja, mely folkos, soft rockos stílusú zenéjével nemcsak hazája, hanem az egész Kárpát-medence egyik legnépszerűbb magyar koncertzenekarává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2022. január 14-én már Magyarország legnagyobb fedett csarnokában, a Papp László Budapest Sportarénában adhattak sokvendéges nagykoncertet.

A névadó Bagossy-testvérek – Bagossy Norbert (gitár, ének), Bagossy László (basszusgitár, vokál) – 2013 májusában alapították a zenekart Tatár Attila (gitárok, vokál), Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűsök) és Bartis Szilárd (dobok) társaságában. Az első években főként Erdélyben koncerteztek, még ott jelentették meg puritánabb, ösztönösebb bemutatkozó albumukat (Elviszlek, 2015), majd miután számaikat számos magyarországi rádióadó is játszani kezdte, egyre gyakrabban bukkantak fel és egyre nagyobb helyszíneken koncerteztek Budapesten is. A mai napig változatlan felállásban játszó erdélyi zenekar népszerűsége gyors ütemben és egyenletesen emelkedett, eddigi pályafutása során négy nagylemezt (az említett Elviszlek-en túl: A Nap felé, 2017, Veled utazom, 2019 és Fordul a világ, 2021), egy szimfonikus koncert CD-t (Csendes vizeken, 2020, közreműködik a Heureka Pop Orchestra), egy EP-t (Vakít a kék, 2016) és számtalan klipet jegyez.

A Bagossy Brothers Company valamennyi albuma többszörös aranylemez lett, a Veled utazom pedig hatszoros platina minősítést ért el. Többek között olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Van egy ház, az Esti ének, a Vakít a kék, a Harmonikás, a Van ez a hely, az Olyan Ő, a Táncolj Ildi!, a Visszajövök, a Boldog idők, a Fekszünk a strandon, az Iszom a bort, a Csak az ég tudja vagy a Fordul a világ.

Miként Bagossy Norbert 2021 nyarán a Magyar Kultúra magazinnak nyilatkozta: „Még csak nyolcévesek vagyunk, úgyhogy bőven van feldolgozásra váró témánk. Szerintem ma már nem engedheti meg magának egy zenekar, hogy évekre eltűnjön. Felgyorsult a világ, és ha nem vagy szem előtt, elfelejtenek vagy megunnak. De nem kényszerből írunk, hanem késztetésből: azt csináljuk, amit szeretünk, így természetesen jönnek belőlünk a dalok.”

JBSz


Kapcsolat:
https://www.facebook.com/bagossybrothers/

https://bagossybrotherscompany.com/

https://www.instagram.com/bagossybrotherscompany/?


Cikkeink:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/01/29/bagossy-brothers-company-erdely-gyergyoszentmiklos-zene-dal-tiz-ev/

Frissítve: 2024-5 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12345