Előadó

Erik Sumo Band feat Kiss Erzsi

Bár az Erik Sumo Band létrejöttét hivatalosan a 2005-ös szigetes koncerttől datálják, közvetlen előzménye az akkor már a gyártósoron lévő My Rocky Mountain című nagylemez, melynek felvételeit több mint egy évvel korábban kezdte el Tövisházi Ambrus. Az akkor még létező Amorf Ördögök énekes-dalszerző-billentyűse – akire főként Beck és a hozzá hasonló amerikai barkácspopzene-készítők voltak nagy hatással – régóta kísérletezgetett saját zenékkel. Nagyon szerette volna megmutatni, hogy a nagyközönség által megismert vicceskedő-jópofáskodó énje mellett van neki melankolikusabb arca is. Szólóprojektjéhez – utalva amerikai másodunokatestvérére és saját testalkata ellenkezője – felvette az Erik Sumo művésznevet, és 2004 tavaszán nekilátott első önálló lemezének. A mából visszatekintve tanulságos az azon közreműködők névsora: Kiss Erzsi (ének), Fábián Juli (ének), Dudás Zsombor (dob, gitár), Bujdosó János (gitár), Eichinger Tibor (gitár), Subitz Gábor (trombita), Balahoczky István (basszusgitár), Drapos Gergely (basszusgitár), Márkos Albert (cselló), Farkas Zoltán (gitár) és Pápai István (ütősök).

A végül kilenc saját szerzeményt és három feldolgozást (Summertime, Taxi, Csillag vagy fecske) tartalmazó anyag egy teljes esztendőn át formálódott, mire Ambrus is úgy érezte, minden hang, effekt, pörcenés a helyére került. Zeneileg nem túl könnyen körbehatárolható akusztikus fantáziavilág ez, középpontjában két különleges orgánumú, egymást remekül kiegészítő énekesnővel. Alapvetően nyugodt, downtempós – ahogy ő definiálta: „dunatempós” –, helyenként kifejezetten lebegős, merengős, „filmszerű”, atmoszferikus zene. Nem csoda, ha a My Rocky Mountain a 2005-ös év egyik legjobb és legszerethetőbb hazai elektronikus zenei albuma lett.

Persze már a lemezkészítés közben felmerült, hogy a dalokat élőben is meg kellene mutatni. Erik Sumo néven 2004 végén adtak először koncerteket, a stúdióban virtuálisan összerakott együttes azonban nehezen lényegült át élő zenekarrá. Lett hát jövés-menés. Ezért is van, hogy Tövisházi Ambrus az Erik Sumo Band igazi debütálásának a 2005-ös, már Harcsa Veronikával közös szigetes fellépést tekinti.

Nemcsak a zenekar alakult át folyamatosan, hanem maguk a dalok is más és más ruhákat kaptak, bulisabbak, energikusabbak lettek. Csak épp nehezen születtek mellettük újak. Hiába nőtt évről évre a rajongótábor, hiába lett a zenekar egyre felszabadultabb és magabiztosabb, hiába adott emlékezetesebbnél elementárisabb koncerteket, az alkotás, a dalírás nyögvenyelősen vagy egyáltalán nem ment. Miközben tény, hogy Tövisházi Ambrus sajátos, azonnal felismerhető világa talán az Erik Sumo-projektben kristályosodott ki leginkább. Aztán 2009-ben mégiscsak megérkezett a várva várt második nagylemez (The Trouble Soup), melyről különösen a Disco In My Head lett emlékezetes sláger.

2010 októberében aztán Harcsa Veronika bejelentette, hogy a továbbiakban kizárólag a saját munkáira koncentrál, alig egy évre rá Császári Gergely (ének) csatlakozott a csapathoz, és már vele készült a rajongók részéről mérsékelt lelkesedéssel fogadott újabb album (The Ice Tower, 2011). Tövisházi Ambrus le is vonta a következtetés, és az Erik Sumo Band 2012 februárjában átmeneti időre felfüggesztette működését.

Ennek ellenére a következő években még több alkalommal adtak koncerteket a klasszikus felállásban (időnként olyan fantázianeveken, mint Erik Sumo Ice Cream Band), aztán 2019-ben Kutzora Edina vette át Harcsa Veronika helyét. A zenekar felállása az eddigi utolsó albumon (Mount Fuji, 2019): Tövisházi Ambrus (billentyűsök, ének), Kutzora Edina (ének), Kiss Erzsi (ének), Mészáros Ádám (gitár), Drapos Gergely (basszusgitár), Gáspár Gergely (dob), Pápai István (ütőhangszerek).

JBSz

Kapcsolat:
https://www.facebook.com/eriksumo/
https://www.instagram.com/tovishaziambrus/
https://eriksumo.hu/

Cikkeink:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/01/01/reisz-gabor-van-valami-furcsa-es-megmagyarazhatatlan-ujj-meszaros-karoly-liza-a-rokatunder-zene-film/

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12