Személy

Tövisházi Ambrus

Zenész - billentyűs, Zeneszerző

Énekes-dalszerző-billentyűs, producer, a többség az Amorf Ördögök és az Erik Sumo Band vezetőjeként ismeri, no meg persze a Péterfy Bori & Love Band meghatározó muzsikusaként (ahonnan 2024 elején kilépett). 

„Budapesten lakom, és szürreális zenei szórakoztatással foglalkozom. Az elmúlt évtizedek popzenéjének hatása alatt csinálok furcsa számokat” – írta 2005-ben önbemutatásként az egykori informatikus, aki évekig csak „másodállásban” zenélgetett, sokáig hitt abban ugyanis, hogy e kétlaki élet hosszabb távon is fenntartható. Aztán kiderült, a zenélés és a programozás más életritmust igényel – miként ő fogalmazta: előbbihez sok tér meg idő kell. Így 2004 elején úgy döntött, a továbbiakban csak a zenére koncentrál. 

Ekkor már bő egy évtizede létezett a Tariska Szabolccsal közös Amorf Ördögök (melyhez 1999-től Péterfy Bori is csatlakozott), de Tövisházi emellett olyan szerzői lemezre is vágyott, amelynek ő áll a középpontjában. Ezért két zenésztársával/barátjával – a dobos Dudás Zsomborral és az ütőhangszeres Pápai Istvánnak – kibérelt egy helyiséget, berendezte stúdiónak (Bioton), és nekilátott felvételeket készíteni. Így született meg az Erik Sumo alteregó (a névválasztásban Tövisházi egy távoli rokonára és saját testalkatának ellentétére utalt), és az Amorf Ördögök „zenei szemétszedegetős, összeragasztgatós” módszerével szemben ezúttal minden hangot ők játszottak fel a stúdióban. 

Az Erik Sumo projekt élőben Erik Sumo Band lett, és voltaképpen ennek alapfelállását is ugyanazok a zenészek alkotják, akikből 2007-ben a Péterfy Bori & Love Band jött létre. A két zenekar pedig egymás mellett létezett, mégha a saját formációja sokszor amolyan búvópatakként működött, különösen azt követően, hogy annak egyik énekes-frontembere, Harcsa Veronika 2010-ben kivált, és az új énekes, Császári Gergely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 

Miként 2022-ben megfogalmazta: „Idővel rájöttem, hogy zenei értelemben hosszútávfutó vagyok. Meg türelmetlen, hajlamos a kapkodásra, egyszerre sokféle projektbe belevágni. De engem egyszerűen nem elégít ki, hogy egyetlen zenekarra koncentráljak. Akkor tudok kreatívan és hatékonyan dolgozni, ha egyszerre többféle feladatot kell megvalósítanom, és ezek egymást táplálják.”  

Az Amorf Ördögök, az Erik Sumo és a Péterfy Bori & Love Band mellett persze számos más projektben is részt vett. Többek között a szövegíró Tariska Szabolccsal Amorf Lovagok néven egy gyerekprodukciót is jegyzett (ahogy ők fogalmazták, „szőrfelállító banda kicsiknek és nagyoknak gügyögés nélkül”), sőt saját nagylemezt is megjelentetett vele (Tócsarobbantó, 2010). 2012 és 2016 között a teljesen más zenei stílust képviselő Tudósok negyedik tagja volt. Majd Tariska Szabolccsak közösen Kulka Jánosnak írt egy, a hatvanas évek filmzenés világát megidéző, a sztrók utáni érzéseit is feldolgozó sanzonlemezt, mely 2022-ben Pálmaszív címmel jelent meg. 

„Hatalmas öröm és megtiszteltetés volt mindkettőnknek ezen a lemezen dolgozni – magyarázta mindezt 2022 őszén a Recorderen„A zenék végleges formájának kitalálásánál a vezérfonál az európai sanzon XX. századi aranykora iránti rajongásom volt. Első számú favoritom, Serge Gainsbourg Jánosnak is nagy kedvence, de akit még többször hallgattam az elmúlt három évben, az a szintén francia Gilbert Becaud nevű zseniális dalszerző-énekes lemezei és élő koncertfelvételei. A francia géniuszok mellett a Columbo filmsorozat 1971-ben indult első évadának zenéje adta a legtöbb inspirációt. Igyekeztem kedves, simogató hangszerelésekbe öltöztetni a komorabb témájú dalokat is”.

Tövisházi Ambrus az elmúlt évtizedekben a zenekarosdi és lemezkészítősdi mellett számos egész estés filmhez is írt zenét. Többek között az ő nevéhez fűződik Az igazi Mikulás (2005), a Pánik (2008), a Liza, a rókatündér (2015), a Vadlovak – Hortobágyi mese (2021) és a Katinka (2022) szonikus atmoszférájának megteremtése. 

Zenei producerként más előadók munkájában közreműködött, így – mások mellett – a Kiscsillag, Kiss Erzsi, a Pannonia Allstar Ska Orchestra és a Tudósok egyes albumainak végső hangzását ő álmodta meg.

JBSz

 

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12345... 6