Személy

Poniklo Imre

Zenész - gitáros, Zenész - énekes

Borítókép forrása: A38 Galéria/Gündüz Attila

Poniklo Imre (1974, Budapest) énekes, gitáros és dalszerző, az Amber Smith zenekar frontembere. 1996-tól 2000-ig a Fanzine indie együttes gitárosa volt, két albumuk is megjelent. 2000-ben megalapította az Amber Smith nevű formációt. A csapat azóta is a budapesti indie szcéna egyik legaktívabb és legtermékenyebb együttese. Bemutatkozó albumuk 2001-ben jelent meg, majd ezután Poniklo Imre három évig külföldön (Angliában, Írországban és Németországban) élt és zenélt. Hazatérése után a 2006-ban készített rePrint című album hozta meg az áttörést Az Amber Smith számára. Azóta is sorra jelentek meg kiadványaik, legutóbb 2021-ben egy EP-vel jelentkeztek (Superficial).

Poniklo Imre eddig két szólóalbumot adott ki. 2009-ben a Poniklo címet viselő nagylemeze jött ki, 2016-ban jelent meg A Föld körül címmel magyar nyelvű anyaga, melyen a gitár helyett inkább a zongora dominál. 2005-ben Were you thinking of me címmel írt dalt Yonderboi Splendid Isolation című lemezére, majd tagja volt a lemezt követő Yonderboi-turné koncertzenekarának is. 2015-ben Hámori Gabriella színésznővel jelentetett meg közös lemezt Nem örmény népzene címmel, melyen dalszerzőként működött közre.

Az Amber Smith zenekarral párhuzamosan más projektekben is rész vesz. Alapítója és dalszerző-gitárosa volt a már nem létező Raina poszt-rock instrumentális formációnak. A 2011-ben alakult The Poster Boy nevű zenekarával - amelyben énekes, gitáros és billentyűs - több nagylemezt is kiadtak. Ezek közül a Bonjour, c'est Pop deux 2013-ban Fonogram-díjat kapott, és az év őszén bemutattak Japánban is egy akusztikus turné keretében. Legutóbbi albumuk 2023-ban jött ki, és a Hooks címet kapta. Poniklo Imre nagy rajongója David Bowie munkásságának. Bowie and friends címen 2016 óta tribute estek szervezője és résztvevője az A38 Hajón.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/ponikloimre/

https://www.instagram.com/poniklo/

Forrás:

  • Poniklo Imre, Wikipédia, 2024-01-03
  • Amber Smith, Wikipédia, 2023-08-29
Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok