Előadó

Amber Smith

Az elmúlt évtizedek brit gitárzenéiből (Radiohead, Travis, Suede, Coldplay) táplálkozó 2000-ben alakult indie rock Amber Smith („borostyánkő-kovács”) tulajdonképpen egyszemélyes projekt, egy álnév, amely mögött a pályafutását a kísérletező indie rock Fanzine-ben kezdő Poniklo Imre (1974, Budapest) elbújhat. Ő a mindenes, a zeneszerző, a szövegíró, a frontember (ének, gitár), a píáros, a kiadó és a menedzser egyszemélyben, a többieket viszont többnek tartja, mint egyszerű session-zenészek. Senkit nem köt magához, de ha más irányú tevékenységükkel összeegyeztethető, játszanak vele élőben vagy a stúdióban, interaktívan segítsenek neki dallá formálni a dallamokat.

Az Amber Smith első albuma 2001-ben került a boltokba Nincs szükség ránk címmel, ez az együttes máig egyetlen magyar nyelvű nagylemeze. Ekkoriban idehaza amolyan középutasnak számítottak: a nagy kiadók számára ez a muzsika túlontúl „alternatív”, a függetlenek számára pedig mainstream-közeli. Így aztán maradt a magánkiadás és az önmenedzselés.

A menet közben több tagcserén is átesett formációból 2004-ben alakult ki egy állandónak tekinthető négyes. A frontember Poniklo Imre mellett ekkor a zenekar tagja volt Ács Oszkár (basszusgitár), Bátor Bence (dob) és Kőváry Zoltán (gitár). A zenekar eddigi legnagyobb sikerét a 2008-as Introspective hozta, az Amber Smith ezzel a lemezzel Fonogram-díjat nyert.

2013-ban Ács Oszkár tíz év után távozott az Amber Smith-ből, bemutatkozott Oleg Zubkov basszusgitáros, és Faragó Tamás gitáros is csatlakozott (2014-2018). Eddigi utolsó, nyolcadik nagylemezük, a Record 2020-ban jelent meg, Poniklo-Bátor-Zubkov felállásban. Az együttes 2001 óta folyamatosan koncertezett itthon és külföldön egyaránt, lemezeiket neves producerekkel készítették és kiadványaikat Európa-szerte terjesztették, mint nyugaton is elismert magyar zenekarét.

HZ

 

https://www.facebook.com/ambersmithband

Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok