Előadó

Bowie and friends

David Bowie 2016-os váratlan halála után határozták el magyar zenészek (Márton András és Poniklo Imre vezénylésével), hogy a Bowie-életmű részleteiből összeállított koncerttel emlékeznek a művészre. A közönség ismétlést akart, így azóta éves hagyománnyá váltak ezek az emlékkoncertek.

David Bowie (születési nevén David Robert Jones) 1947-ben született Londonban. Saját állítása szerint első célja a zenében az volt, hogy Little Richard zenekarában szaxofonozhasson. Bowie kezdetben szaxofonozott, majd énekesként is kipróbálta magát. A ’60-as évek első felében több zenekarnak is a tagja volt (The King Bees, The Mannish Boys, The Riot Squad).

A legendás brit zenész a Bowie művésznevet 1965-ben vette fel. Az ötlet akkori mentora, menedzsere, Ken Pitt fejéből pattant ki, ugyanis a David Jones nem hangzott elég különlegesen, ezenkívül az akkor népszerű The Monkees egyik tagját Davy Jonesnak hívták. Első önálló albuma 1967-ben jelent meg David Bowie címmel. Hangmérnöke az akkor huszonöt éves Gus Dudgeon volt, aki később azzal vált világhírűvé, hogy Elton John legsikeresebb lemezeinek zenei producere lett.

David Bowie tartalmas karrierje során a glam rock, az art rock, a soul, a hard rock, a dance pop, a jazz, a punk és az elektronikus zene világába is belekóstolt. Utolsó albuma, a Blackstar 69. születésnapján, 2016. január 8-án jelent meg, két nappal a művész halála előtt. A lemez három Grammy-díjat is nyert. 

A formáció az évek során kibővítette a műsort egy-egy olyan zenésztárs számaival, akivel Bowie együttműködött. A magyar zenészek 2018-ban Iggy Pop, 2019-ben Lou Reed, 2020-ban John Lennon, 2021-ben Mick Jagger, 2022-ben Brian Eno, 2023-ban pedig Bob Dylan dalait vették elő.

BB

Frissítve: 2023-4 , Bánóczi Bea