Eseménysorozat

Fishing On Orfű

Az elsősorban a magyar alterrajongók kedvenc zenei fesztiválját először 2008-ban Orfűn, a Pécsi-tó melletti Panoráma kempingben rendezték meg. Alapítói Lovasi András és Kálocz Tamás voltak, hozzájuk csatlakozott Egyedi Péter kommunikációs igazgatóként. A Fishing on Orfű (vagy becézve FOO) nevét a Kiscsillag együttes kislemezének címéről, illetve a korongon található, Rátgéber László által jegyzett azonos című szerzeményről kapta. Az egyik legkitartóbb rajongótáború magyar könnyűzenei fesztivál, amely közel egy évtizede mindig elővételben telt házas (ez kezdetben napi 5500 nézőt jelentett, idővel a kemping befogadóképességét 6500 főben határozták meg, ami később 8000-re emelkedett). A szervező cég először csak átvette az orfűi Panoráma Camping üzemeltetését, 2022-ben pedig meg is vásárolta a kempinget, mindezt úgy, hogy szinte a legelejétől szponzormentességre törekszenek.

A fesztiválon minden évben széles merítést kapnak a látogatók a jegyzett magyar alterzenekarokból, a poptól a keményebb rockig, illetve a súlyosan underground szinttől a mainstreamig. A szelekció azonban látványosan nem szimplán kereskedelmi szempontokat követ, hanem a főszervezők személyes ízlését, ami az ilyen méretű fesztivál esetében bátor hozzáállás. Akárcsak az, hogy a fellépők csaknem mindegyike magyar, bizonyítva ezzel azt, hogy lehet sikeres és többször is telt házas egy fesztivál levitézlett külföldi sztárok felléptetése nélkül is. A fesztivál egyéb külsőségei sem üzletiesedtek el, megmaradt annak a kultúraközpontú, átlátható méretű, baráti hangulatú színes rendezvénynek, amelynek indult.

2008 és 2012 között háromnapos volt a rendezvény. Az indulás évében 52 együttes lépett fel összesen négy színpadon. A koncertek mellett egyéb szórakoztató programmal is készültek a szervezők, ilyen volt a póker, a pecázás vagy a tó átúszás. 2008-ban a fesztivál egyik szórakoztató eseménye a Nagy tóugrás volt, amelynek keretében Rátgéber László megkísérelte átugrani a Pécsi-tavat, személyi trénere pedig Lovasi András volt.

Az igazi áttörést az hozta meg a Fishing történetében, amikor bejelentették, hogy ott tér vissza a 2010-ben feloszlott Kispál és a Borz, mégpedig tematikus koncertekkel: 2014-től három éven át ők voltak a fesztivál szerdai napjának fő fellépői, mindig az életmű egy adott szakaszára fókuszálva. „Egyértelmű volt, hogy hol máshol csinálnák, mint nálunk. Lovasi tulajdonos a cégben, szervezi is a fesztivált, a zenekar többi tagja is szerette Orfűt és a Fishinget.” – emlékezett vissza Kálocz Tamás.

Történetében első alkalommal fordult elő 2011-ben, hogy telt házas lett a Panoráma Camping területén zajló rendezvény. A fesztivál szervezői napi 5500 nézőben limitálták a befogadóképességet, amit szombaton este a Kiscsillag zenekar koncertje alatt el is értek, így a bejáratra kikerült a „Telt ház” tábla. 2014-ben az újra összeállt Kispál és a Borz telt házas koncertjével kezdődött meg a Fishing On Orfű, amelyre már hónapokkal azelőtt elfogytak a jegyek, a kemping befogadóképességét ekkor 6500 főben határozták meg, ez a szám később 8000-re emelkedett.

2013-ban rendeztek először nulladik napot, azóta minden évben négynapos a fesztivál. Az egyetlen kivételt a 2017-es jubileumi év jelentette, amikor ötnaposra bővült; ugyanebben az évben tartotta a fesztiválon Lovasi András az 50. születésnapi koncertjét.

2018-ban meghirdették a „vissza a gyökerekhez” koncepciót, azóta nem hívnak meg különösen mainstream zenekarokat, még az olyan pécsi kötődésűeket sem, mint például a Halott Pénz és a Punnany Massif. Kálocz Tamás szerint ez a valaha volt egyik legjobb döntésük, úgy fogalmazott: „Persze izgultunk, hogyan fogja fogadni a közönség, de elképesztő siker lett belőle. Gyakorlatilag akkor alakult ki a mostani Fishing valódi lelkülete és arculata.”

2018-ban a rendezvény Artisjus díjban részesült. Az Artisjus vezetősége immáron második alkalommal választott egy fesztivált az év produkciójának, ezzel is jelezve, hogy a szerzők és szövegírók számára is igen jelentősek az évek óta jól teljesítő fesztiválok. 2020-ban a Covid-járvány miatt a Fishing on Orfű időpontja előbb augusztusra lett eltolva, majd végül – az 500 fő feletti tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozás miatt – elmaradt.

A fesztivál jelenleg 7 színpaddal/koncerthelyszínnel működik: két Nagyszínpad, Nagysátor, Amondó színpad, Borfalu, A tűzhöz közel és Víziszínpad. A nagyszínpadok nevéről 2015 óta mindig a közönség dönt egy szavazás keretében, így pedig választottak már dalszövegidézetet (Boldogság, te kurva), veszélyeztetett állatfajokat (Tasmán ördög és Tiszavirág), és már nem élő zenészt (Liszt Ferenc Nemzetközi Nagyszínpad) is.

A fesztivál állandó headlinerei közé tartoznak az olyan nagymúltú alterzenekarok, mint a 30Y, a Hiperkarma, a Kiscsillag, a Quimby vagy a Péterfy Bori & Love Band, de az elmúlt évek nagysikerű fiatal produkciói is rendre helyet kapnak a nagyszínpadon, így például a Carson Coma, a Csaknekedkislány, a Blahalouisiana, az Elefánt és az Esti Kornél. A stíluskavalkád az utóbbi alkalmakkor a hiphop és az elektronikus zene műfajával is bővült a fesztiválon, így Beton.Hofi, Krúbi, Pogány Induló és az Analog Balaton neve is a plakát tetejére került 2024-ben.

BB

 

 

Forrás:

  • Fishing on Orfű, Wikipédia
  • Artisjus díjak, Artisjus
  • A Fishing on Orfű sikersztorija, Art is business
  • FOO Nagyszínpad névszavazás, Macsekkoló
  • Telt ház a Fishing on Orfűn, Index
  • Kispál és a Borz koncerttel startolt a Fishing, Hír TV
Frissítve: 2024-2 , Bánóczi Bea

Kapcsolatok