Személy

Kistamás László

Zenész - énekes

Borítókép forrása: Fortepan / Várkonyi Péter

Kistamás László (1958) énekes, dalszerző, az 1980-as évek kiemelkedő underground zenekarainak, a Kontroll Csoportnak és a Balkán (Fu)Touristnak az alapító tagja.

Gyermekkorában családjával Franciaországban éltek néhány évig. Tízévesen tanúja volt az 1968-as párizsi diáklázadásoknak. A gimnáziumi érettségit már Budapesten szerezte meg. Eredetileg színházrendezőnek készült, de úgy gondolta, előtte kipróbálja magát színészként, így a középiskola után tagja lett egy amatőr színházi társulatnak, ahol megismerkedett Bárdos Deák Ágnessel és Hajnóczy Csabával. Hármójuk ötlete volt 1980 nyarán egy zenekar alapítása. Csatlakozott hozzájuk Hajnóczy Árpád és Iványi Norbert, első koncertjük pedig az év végén, Wahorn András szilveszteri házibulijában volt - ekkor már Kontroll Csoport néven. Müller Péter Sziámi csatlakozása után a formáció a következő években - diák és értelmiségi körökben - igazi kultuszzenekarrá vált. Kistamás László az éneklés mellett a dalszövegírásból is kivette a részét, valamint ő tervezte az együttes plakátjait. 1983-ban aztán feloszlott a Kontroll Csoport.

Kistamás 1985-ben a Balkán (Fu)Tourist alapító-vezetője és egyedüli frontembere lett. Az 1989-ig működő zenekarnak egy nagylemeze jelent meg. Többször felléptek külföldön is. A budapesti underground képviselőjeként bekerültek a magyar popkultúrát bemutató Les Enfants du Rock című francia televíziós műsorba.

Időközben 1986-88 között tagja volt Jeles András alternatív színházi kísérleti társulatának, a Monteverdi Birkózókörnek is. Ő volt az 1988-ban nyílt Fekete Lyuk nevű alternatív zenei szórakozóhely egyik alapító-szervezője. Ugyancsak egyik szervezője volt az 1991-ben és 1992-ben megrendezett budapesti Nap-Nap Fesztiválnak. Első filmszerepét 1981-ben, Tarr Béla Szabadgyalog című alkotásában kapta, legismertebb alakítása Monory Mész András Meteo című filmjében Felhőcske megformálása volt.

Az 1990-es és 2000-es években cégével több televíziós kulturális műsor készítésében is közreműködött (Propaganda, Vákuum TV, Mikulásgyár). Kreativitásának és szokatlan ötleteinek terepet találva, addig ismeretlen színeket hozott a magyar kulturális életbe. Kistamás László örökös újrakezdőnek tartja magát, aki művészi eszközökkel reagál a világ változásaira.

Az évek során a Kontroll Csoport többször is összeállt egy-egy fellépésre. 2009-ben Kistamás is részt vett az együttes New York-i koncertjén. Legutóbb 2022-ben láthattuk őket, amikor színpadra álltak a Fishing on Orfű fesztiválon. Bárdos Deák Ágnes, Müller Péter Sziámi és Kistamás László együtt énekelték a 40 évvel ezelőtt született dalaikat. A zenekar 2023 nyarán is szerepel a fesztiválon.

HZ

 

https://www.facebook.com/1kontrollcsoport

Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán