Előadó

Kiscsillag

Bár a kilencvenes évek magyarockjának arculatát – a Tankcsapda és a Quimby mellett – nagyban meghatározó pécsi formáció, a Kispál és a Borz régóta húzódó krízishelyzetére csak 2010-ben került a Szigeten pont (azóta persze ők is több koncertet adtak), 2005 tavaszán Lovasi András – amolyan feszültség-elterelőnek, mozgástér-bővítőnek – Kiscsillag néven összetoborzott egy hobbizenekart. Benne pedig végre ismét kedvére gitározhatott. Az őskispálos Ózdi Rezső (basszusgitár) és Bräutigam Gábor (dob) mellé bevette másik frontembernek a Pál Utcai Fiúk vezérét, Leskovics Gábort. Szándékai szerint ő maga a „második vonalba” húzódott volna, szerzőként és előadóként egyaránt, hisz félő volt, hogy szerzeményei és énekhangja túlontúl kispálossá teszik a Kiscsillagot is.

Nos, ez a kezdetekkor sem jött annyira össze, hisz a Kiscsillag bemutatkozó albumán (Greatest Hits Vol. 01., 2006) nemcsak hogy Lovasi szerezte a dalok túlnyomó többségét, de döntően ő maga is énekelte el azokat. A lemezen amúgy nem cifráztak, nem bonyolítottak, nem púdereztek semmit: ez a negyvenöt percnyi anyag primer, közvetlen, odatett. Talán ezért is ütött akkorát.

A 2009 februárjában érkezett folytatás (Örökre szívembe zártalak) már közel sem hozta ezt a szintet, a MAHASZ-listán mégis jobban szerepelt, sőt, átmenetileg vezette is azt. Viszont ahogy az elsőre (Russian In The School), úgy erre a korongra is rákerült egy, a neves kosárlabda szövetségi kapitány, Rátgéber László által írt és énekelt angol nyelvű, punkos lendületű dalt, a Fishing On Orfű-t, melyhez nemcsak nagysikerű videóklip készült, de a Lovasi András és Kálocz Tamás fémjelezte Fishing on Orfű (Alter)feszt is erről kapta a nevét.

Bräutigam Gábort már az Örökre szívembe zártalak felvételei előtt a Kispál és a Borz akkori dobosa, Mihalik Ábel váltotta fel. Vele további két CD készült: a 2011-es, Az év hazai alternatív albuma Fonogram-díjat nyert Néniket a bácsiknak! és a 2014-es Szeles, melyen ismét régi fényében tündökölt a zenekar. Miközben az utóbbi megjelenését felvezető három – videóklippel is megtámogatott – dal (Nagyon megy, Tigrisszem, Őrkutya) közül az első kettő rá sem került a korongra, a harmadik meg áthangszerelve. Viszont az anyag – melynek producere, akárcsak az első kettőé, ismét Tövisházi Ambrus volt – szépen szerepelt a MAHASZ albumlistáján, mi több, azon egészen a második helyig jutott.

Ezt követően azonban ismét megbomlott a csapategység, előbb 2014 szeptemberében Ózdi Rezső, az alapító basszusgitáros távozott a zenekarból, majd nem sokkal később Mihalik Ábelt Bajkai Ferenc váltotta a dobok mögött. Nagyjából ekkor lett a Kiscsillag tagja a dalszerző, multiinstrumentalista Szesztay Dávid. Már vele készült a 2016-ban a színházakban bemutatott új zenés műsor, a hanghordozóra csak egy évvel később rögzített Semmi konferencia.

Az eddigi utolsó korongra (Tompa kések) 2020 márciusáig kellett várni, mely éppen a pandémia kitörésekor jelent meg, így a lemezbemutató turnéja őszre csúszott. Az albumhoz készült két klip (Nem szégyellem, Láng) szintén a világjárványhoz kapcsolódott: előbbit a zenekar tagjai odahaza forgatták mobiltelefonnal, utóbbit a Kiscsillag-rajongók által beküldött videókból szerkesztették össze.

JBSz

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/kiscsillag/

https://www.instagram.com/kiscsillagzenekar/?hl=hu

 

 

Frissítve: 2024-2 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    1234