Személy

Cziglán István

Zenész - gitáros

Borítókép forrása: Facebook/Solaris

Cziglán István (1959-1998) gitáros, zeneszerző, aki alapító tagja volt az instrumentális progresszív rockot játszó Solaris zenekarnak, majd a Napoleon Boulevard elnevezésű sikeres popegyüttesnek.

1976-ban a Monokli együttesben kezdte zenei pályafutását, majd 1979-ben már a Dr. Túró Rudolf zenekarban gitározott. Ezekben a formációkban már együtt játszott a fuvolás Kollár Attilával és a basszusgitáros Seres Attilával. Velük, valamint Erdész Róbert billentyűssel és Tóth Vilmos dobossal 1980-ban megalakították a Solaris zenekart, a korszak egyik legigényesebb instrumentális zenét játszó formációját. Albumaik és egyes számaik szinte kivétel nélkül science fiction ihletésűek voltak. Cziglán István mint zeneszerző, gitáros és szintetizátoros vette ki részét az alkotó munkából.

De mivel az ilyen progresszív zenére nem volt túl nagy igény akkoriban, a zenekar tagjai - Vincze Lilla énekesnővel kiegészülve - 1986-ban "átalakultak", felvették a Napoleon Boulevard nevet és divatos popzenéjükkel végre sikert arattak, országos népszerűségre tettek szert. Cziglán István - bizonyítva, hogy egy tehetséges zeneszerző többféle stílusban is képes maradandót alkotni - olyan slágerek létrehozásában vett részt, mint a Szállj velem, vagy az Európa visszavár.

Miután 1990-ben elhagyták a zenekart, Vincze Lilla és Cziglán István még évekig közösen zenéltek. Ebben az időszakban három lemez készült: Lilla-Czigi, 1990; Mámor, 1992; Szállj velem! 1993. A korszak talán legkiforrottabb albuma a Mámor, melynek címadó dala József Attila megzenésített verse. A korong legnagyobb slágere, a Maradunk a Duna partján zenéjét Cziglán István szerezte.

1995-ben újra "felfedezték" a Solaris zenéjét - az amerikai kontinensen. Egy producer meghívta a kilenc éve megszűnt zenekart egy koncertre, Los Angelesbe. A fellépésről koncertlemez is készült, amelynek élő bemutatójára 1996-ban Rio de Janeiróban került sor, de már Cziglán István nélkül. A zenésznél akkoriban diagnosztizáltak egy súlyos betegséget.

1998-ban még Mindenki karácsonyfája címen készített egy karácsonyi albumot, ezen többek között Rainer Maria Rilke, Pilinszky János, Kányádi Sándor, Juhász Gyula, József Attila és Babits Mihály megzenésített versei, valamint Bibliai idézetek hangzanak el. Aztán 1998 karácsonya után egy nappal a betegség legyőzte őt, december 27-én elhunyt.

Barátai és egykori zenésztársai: a Solaris és a Napoleon Boulevard tagjai 1999-ben a hagyatékából előkerült kazettákon talált, Czigi által írt, és gitáron, valamint szintetizátoron feljátszott zenei alapokból készítettek egy albumot Alhambra kapui címmel, ezzel tisztelegve a 39 évet élt kitűnő gitáros-zeneszerző emléke előtt.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/solarisegyuttes.hu/?locale=hu_HU

Forrás:

  • Solaris együttes, Wikipédia, 2020-06-18
  • Alhambra kapui, Lemezkucko.hu
Frissítve: 2023-10 , Hőgye Zoltán