Korszak

80s mainstream pop (Kis Generáció)

Akárcsak a korábbi évtizedekben, úgy az 1980-as évek folyamán is rendre újabb tizenéves nemzedék jelent meg a színpadok előtt, vele együtt új bálványok, stílusok, divatok kaptak főszerepet, amelyek a következő években éppúgy beépültek a pop főáramába, mint az előző jelenségek. Miközben a második nyilvánosságban hódított az underground és a punk, addig a mainstreamben egyfelől végigsöpört a nosztalgiahullám (Hungaria, R-GO, Dolly Roll), másrészt új nemzeti műfaj született (István, a király), harmadrészt beérkezett az MHV által befogadott újhullám (KFT, GM49), a „kis generáció” (Első Emelet), és a dallamos modern rockot képviselő Bikini. Az évtized végén pedig jött a szintipop, és a Bonanza Banzai, mely kultikus zenekarrá vált.  

(A Kis generáció amúgy az Első Emelet együttes hetedik, egyben utolsó stúdióalbuma volt, amely 1990-ben jelent meg a Proton kiadónál.)

Magyarországon a monopolhelyzetben lévő Magyar Hanglemezgyártó Vállalat a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján számos együttest – Bojtorján, Kentaur, Korál, Korona, Panta Rhei, Új Skorpió, V’Moto-Rock, Edda – próbált újhullámként ajánlani, de aztán valóban azokra használta, akiket illetett. A főként a Józsefvárosi Ifjúsági Ház klubjában játszó formációk (Forum, GM49, KFT, Lobogó, Solaris) felvételeit az újonnan létesített Start márka címke égisze alatt jelentette meg. Egyrészt kislemezek, másrészt válogatás-albumok (Popmajális, 1. 2. 3... Start). harmadrészt albumok formájában. 

A Start márkanév azonban stilárisan vegyes maradt. 1981 és 1991 között az egyik legnagyobb internetes adatbázis, a Discogs 169 darab Start-kiadványt tart számon (ebben az SP-k, a kazetták és az LP-k egyaránt benne vannak). Közte keményebb rock (P.Mobil, East, Karthago, P. Box), bluesrock (Deák Bill Gyula), folkrock (Barbaro) vagy metál (Pokolgép, Ossian, Omen) éppúgy megtalálható, mint country (100 folk Celsius), hagyományosabb popzene (Szánti Judit, Muszty-Dobay duó, Benkó László szólóprodukciói) vagy underground (Bizottság), 

Miközben 1983-ban új nemzeti műfaj született (István, a király) született: Szörényi Levente és Bródy János rockoperája több szempontból is mérföldkő lett a magyar rock történetében. Lemezen, filmben, könyvben és a helyszínen egyaránt hatalmas sikert aratott. A Királydombon a hét alkalom alatt több mint százezren látták, a róla készült filmre egymillióan váltottak jegyet, a dupla lemez pedig minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott MHV-korongja.

Az évtized végén pedig megérkezett a szintipopos Bonanza Banzai, amelynek 1989 és 1994 között sikerült elnyernie a tizenéves új generáció szimpátiáját és kultikus zenekarrá válnia.

JBSz

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok