Személy

Bolla Gábor (szaxofonos)

Zenész - szaxofonos

Borítókép forrása: Hreinn Gudlaugsson, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Bolla Gábor (1988, Budapest) Európa-szerte ismert tenor- és szopránszaxofonos. A 2012 óta Dániában élő jazz-zenész olyan előadókkal koncertezett együtt, illetve készített lemezfelvételeket, mint Johnny Griffin szaxofonos, Jojo Mayer dobos, Jim Rotondi trombitás és Don Menza szaxofonos. A kritikusok kiemelik, hogy Bolla intelligens szaxofonjátéka érthető zenei nyelven szólal meg - anélkül, hogy ez a minőség rovására menne.

10 éves korában kezdett klarinétozni, 2000-ben az Országos Klarinétversenyen első helyezést ért el. Erre az időszakra tehető, hogy érdeklődése a jazz felé fordult, s egy év múlva már mind tenor-, mind szopránszaxofonon játszott. Stílusára a bebop és a hard bop volt hatással.

2003-ban a Montreux-i Jazzfesztivál Szaxofonversenyén, 2004-ben pedig a Londoni Jazzfesztivál versenyén a középdöntőig jutott. Többször fellépett Londonban, valamint Bilbao, Bukarest, Delhi, Bombay és Szentpétervár fesztiváljain. 2004 végén Bécsben neki ítélték a Hans Koller-díjat, a Vienna Art Orchestra pedig meghívta készülő lemezére mint közreműködő szólistát. Első önálló albuma 2012-ben Find Your Way címen jelent meg a német ACT Music kiadónál. Olyan magyar előadókkal készített közös lemezt, mint Lakatos Tony, illetve a Modern Art Orchestra. 2022-ben az ausztrál énekes-zongorista Sarah McKenzie turnézenekarának szaxofonosaként láthattuk Bollát Budapesten.

A Bolla Gábor Quartet a szaxofonos 15. születésnapján alakult meg. The Way We Play (2004) című debütáló lemezükön Billie Holiday, Thelonious Monk, John Coltrane és Miles Davis számai, valamint Bolla és Cseke Gábor zongorista szerzeményei szerepelnek - utóbbiak minősége nem marad el a nagy mesterek darabjaiétól. 2003 óta Bolla Gábor - változó felállású - zenekarának tagjai mindannyian a magyar és a nemzetközi jazzélet meghatározó előadói: Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Orbán György (bőgő), Mohay András (dob), a svéd Daniel Franck (bőgő) és az amerikai Billy Drummond (dob). Legutóbbi kiadványuk 2022-ben jelent meg On the Move címmel, és söpörte be az elismerő kritikákat.

HZ

Forrás:

  • Bolla Gábor, BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, 2024
  • Bolla Gábor, Wikipédia, 2024-03-03
  • Bolla Gábor Quartet, Wikipédia, 2022-11-09
  • Pallai Péter, Bolla Gábor dán zenekarával a BJC-ben játszik - interjú, Jazz.hu, 2022-09-26
Frissítve: 2024-6 , Hőgye Zoltán