Előadó

Modern Art Orchestra

A Modern Art Orchestrát (MAO) 2005-ben – jórészt a Budapest Jazz Orchestra tagjaiból –alapította Fekete-Kovács Kornél (1970, trombitás, zeneszerző), aki egyben a zenekar művészeti vezetője is. A jelenleg 17 állandó tagot és közel egy tucat vendégművészt számláló, jazzmuzsikusokat és klasszikus zenészeket egyaránt alkalmazó bigband formáció komolyzenei és kortárs magyar jazzt játszik. Dolgoztak együtt többek között Harcsa Veronikával, Dresch Mihállyal, Dave Liebmannel és Bob Mintzerrel is.

Némileg leegyszerűsítve háromféle bigband-felfogás létezik. Az első, a „moonlight orchestra” az 1930-as, 1940-es évek klasszikus repertoárját játssza, főként bálokon és egyéb rendezvényeken, eredeti hangszerelésben és megszólalásban. A másik irányzat képviselői – ide tartozik a Budapest Jazz Orchestra is – sokkal szélesebb skálán mozognak, szélesebb igényeket akarnak kiszolgálni, ha kell, „moonlight orchestra”, ha kell csak kísérő fúvósszekció, de felkérésre hazai és külföldi szerzők darabjait is megszólaltatja. A harmadik vonal pedig – és ezt képviseli a Modern Art Orchestra – a saját arculat kialakítására, az önálló műhelymunkára fókuszál. 

Miként Fekete-Kovács Kornél 2009-ben a Népszabadságban nyilatkozta: „Társaimmal 2005-ben úgy gondoltam, nem akarunk semmilyen külső elvárásnak eleget tenni, csak oda megyünk, ahol a mi produkciónkra kíváncsiak, vagy ahol minimum a saját hangszereléseinkben megszólalt zenei világot játszhatjuk. Elsősorban nem azért muzsikálunk, hogy csillogtassunk a tudásunk a színpadon, a mi utunknak – külön-külön és együtt is – a fejlődésről, a haladásról kell szólnia. Fontosabb számunkra, hogy próbáljuk tökéletesíteni magunkat és a darabokat, mint hogy hányszor koncertezünk egy hónapban.”

A zenekart alkotó erős művészegyéniségek közül sokan maguk is zenekarvezetők, rendszeresen komponálnak, hangszerelnek. A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő Mordern Art Orchestra – melynek tagja többek között Ávéd János, Bacsó Kristóf és Subicz Gábor fúvósok, Barcza-Horváth József bőgős / basszusgitáros, Cseke Gábor zongorista és Csizi László dobos – az indulás óta közel tizenöt kiadványt jelentetett meg.

BA, JBSz

 

Facebook: https://www.facebook.com/ModernArtOrchestra/

Instagram: https://www.instagram.com/modernartorchestra/?hl=hu

Honlap: https://mao.hu/zenekar/

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd