Eseménysorozat

VIBE Fesztivál

Erdély legnagyobb magyar rendezésű zenei fesztiválját nyaranta tartják meg Marosvásárhelyen. A színpadokon magyarországi és erdélyi előadókat, valamint nemzetközi világsztárokat láthat a közönség.

A többnapos Maros-parti eseményt 2017-ben rendezték meg először. Főként az erdélyi magyar fiatalokat és a középiskolai, egyetemi diákszervezeteket célozták a programjaikkal. Az egykori Félsziget Fesztivál jól bevált helyszíneit abban az évben 24 ezer néző láttogatta meg. A következő két évben emelkedett a nézőszám, aztán 2020-ban a járványügyi helyzet miatt a fesztivált online rendezték meg. A két napon át tartó közvetítések több mint 230 ezer nézőt vonzottak a webes felületre. 2021-ben, még mindig a pandémia hatására egy szűkebb körű városi rendezvényt tartottak, majd 2022-ben már újra a szokott helyszínen várták az érdeklődőket. A 2023-as VIBE-on mintegy hatszáz koncertfellépő szórakoztatta a népes közönséget, az összességében több mint százezer látogatót. Az évek során olyan nagynevű nemzetközi előadók műsorát élvezhette a közönség, mint a Dub Pistols (UK), Freestylers (UK), John Newman (UK), Kshmr (USA), Lost Frequencies (B), Timmy Trumpet (AUS).

A koncertek mellet egyéb programokkal is várják az érdeklődőket: a VIBE Koli tudásfórumon olyan embereket mutatnak be a közönségnek, akik motiválnak, valami újat adnak és hasznos tudással rendelkeznek. Az előadói paletta rendkívül színes, művészektől kezdve, humoristákon át, egészen a politikusokig bárki felbukkanhat. Az erdélyi divattérrel lehet megismerkedni a Fashion Corner helyszínein. Egyedi készítésű ruhák és kiegészítők közül lehet válogatni, vagy akár frizuraigazításra is lehetősége van a fesztiválozóknak. A Kerengő a VIBE művészeti bázisa. Az ide látogatók kulturális, művészeti programok közül válogathatnak a fesztivál központi részében, mégis kissé elzárva a külvilágtól. A nappali foglalkozás jógával, illetve meditációval indul, majd interaktív foglalkozásokon lehet részt venni. Este a Kerengő zenei helyszínné alakul, erdélyi, főként kolozsvári fiatal DJ-k fellépéseivel.

2024-ben már a hatodik VIBE-nak ad otthont Marosvásárhely. Néhány magyarországi név a programból: Beton.Hofi, Carson Coma, Dzsúdló, Ivan & The Parazol, Parno Graszt, Pogány Induló.

HZ

Forrás:

  • VIBE Festival Info, VIBE FESTIVAL, 2024
Frissítve: 2024-3 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok