Előadó

Dzsúdló

A trapelemekkel vegyített popzenét játszó Juhász Márton (Miskolc, 1998) 2019-ben indította útjára szólóprojektjét Dzsúdló néven. Unom című első dalának beatjét két barátjától kapta ajándékba, a szám végleges verziója és klipje hamar nagy népszerűségre tett szert a Youtube-on. Második szerzeményének (Baj Lesz, 2019) kiadása után felfigyelt rá Tembo (Schmidt Gergő), aki ezt követően az énekes producer-szerzőtársává lépett elő, koncertjein pedig gitározik. A színpadon Ádám Donát dobossal és vokalistákkal egészül ki a Dzsúdló live act.

Dzsúdló a borsodi Mezőzomboron nőtt fel, már általános iskolai évei alatt foglalkozni kezdett az énekléssel, később pedig a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium drámatagozatára járt. Érettségi után a fővárosba költözött, és a Budapesti Metropolitan Egyetemen tanult. 2017-ben Maier Péterrel közös slamcsapata (Munkatársak) nyerte az 5. Team Slam Országos Bajnokságot. Szólókarrierje előtt a The Coworkers zenekarban és a Holdudvarban énekelt.

A felnőtté válást és a férfi-női kapcsolatokat tematizáló első nagylemeze (Fotofóbia, 2020) egy év alatt több mint 700 ezres hallgatottságot ért el Spotifyon. 2020-ban az MTV EMA legjobb magyar előadójának választották, 2021-ben pedig elnyerte az év felfedezettjének járó Fonogram díjat. Érettebb és kísérletezőbb hangzású második albumán (Szörnyeteg, 2021) már olyan előadók vendégszerepeltek, mint Beck Zoli és Krúbi. „A Fotofóbia megjelenése után számos felkérést kaptam, de nem tudtam ezekkel azonosulni, ezért a legtöbbet visszadobtam. A menedzserem kérdezte, hogy kivel szerepelnék együtt, ekkor bedobtam Zoli nevét. Nekem ő ikonom, nem gondoltam, hogy elvállalná.” – mesélte a 30Y frontemberével való együttműködésről.

Dzsúdló az elmúlt évek során minden nagyobb hazai fesztiválon bemutatkozott már. Több sikeres Budapest Parkban tartott koncertje után 2023. májusi fellépésére rekordidő alatt (2,5 nap) kelt el az összes jegy.

BB



Kapcsolat:
https://www.facebook.com/dzsudlodzsudlo

https://www.instagram.com/dzsudlo/


Cikkeink:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/01/04/szakitos-szam-zene-dal-elefant-margaret-island-galaxisok-dzsudlo-analog-balaton/

Frissítve: 2024-4 , Bánóczi Bea

Kapcsolatok

    12