Személy

Bágyi Balázs

Zenész - dobos

Borítókép forrása: A38 Hajó

Bágyi Balázs (1973, Pécs) dobos és zeneszerző, a magyar jazz egyik meghatározó művésze. A 90-es évek óta tagja különböző zenekaroknak. Saját formációi mellett az elmúlt években számos amerikai és európai zenésszel dolgozott együtt, többször turnézott az Egyesült Államokban, Kínában és szerte Európában. 2013 óta ő a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

Gyermekként kórusban énekelt, kamaszkorában szeretett bele igazán a zenébe, de akkor még inkább a rock és pop állt közel a pécsi fiúhoz, ezután fordult a jazz felé. „Tizenöt éves lehettem, amikor a televízióban sugárzott jazzfesztiválokat nézve megfogott a műfaj nyelvezete, ritmikája és hangulata. Ekkor dőlt el: a jazz-zenének szentelem az életem.” - árulta el az eji.hu-nak 2018-ban.

1998-ban kitüntetéses diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén. Az egyetem elvégzése után 1998 és 2003 között a Whiteful Band dobosa volt. 2005-2006-ban tagja volt a Harcsa Veronika Quartetnek. Bágyi Balázs számára jelentős nemzetközi áttörést hozott a 2007-ben Borbély Mihály szaxofonos, Michael Jefry Stevens zongorista és Joe Fonda bőgős társaságában megalakított Eastern Boundary Quartet. Bágyi jelenleg tagja a Gáspár Károly Triónak is.

Első saját kvartettje 2004 és 2011 között létezett; abban az időszakban szinte minden fesztivált megjárt, a hazai etno-jazz műfaj jelentős produkciója volt. Új együttese, a 2013-ban alakult Bágyi Balázs New Quartet zeneiségében a post-bop elemekből építkező akusztikus kortárs jazz dominál, repertoárja a dobos-zenekarvezető szerzeményeire épül. Az együttes számos európai jazzfesztiválon játszott az elmúlt években. Gyakran szerepelnek együtt Pocsai Kriszta jazzénekesnővel, vele közös albumokat is készítettek.

Bágyi Balázs zenekari és önálló muzsikusi karrierje mellett 1996 óta folyamatosan dolgozik a Novák János vezette budapesti Kolibri Színházban. Doboktatóként és zenepedagógusként is aktív. 2007 és 2011 között egy székesfehérvári zeneművészeti szakközépiskola igazgatója volt. 2012-ben a zenei oktatás területén kifejtett munkásságáért az Artisjus Zenei Alapítvány díjában részesült. A Jazz Szövetség elnökeként is sokat tesz a műfaj hazai presztízsének növeléséért.

HZ

Forrás:

  • Bágyi Balázs: A jazz az életem, Előadóművészi Jogvédő Iroda honlap, 2018-03-20
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok