Előadó

Gáspár Károly Trió

Gáspár Károly (1976) zongorista a hazai jazz élet egyik meghatározó szereplője. Zenész családból származik, a zeneszeretete édesapja hatásának tudható be. Szülei hatéves korában íratták be zongoraszakra, mondván a zene az alapműveltség része. Bár klasszikus zenét tanult, annak akadémikussága miatt tizenhét évesen inkább a szabadabb jazzt változtatta. Kompozícióiban számos klasszikus zenei hatás, például Bach barokk, Chopen és Debussy műveinek romantikus motívumai is megjelennek.

Triójával – Gáspár Károly (zongora), Jónás Géza (bőgő), Bágyi Balázs (dob) – saját kompozíciókat és jazz standardeket egyaránt műsoron tartanak. Zenéjükre jellemző, hogy friss és előremutató, romantikus és esztétizáló, ugyanakkor tiszteletben tartja a mainstream jazz hagyományait. Saját formációja mellett játszik még a Németh János Quintetben és a Kiss Attila Quintetben is. Inspirációs elemként Bill Evans, Keith Jarrett, Lyle Mays, Charlie Haden munkásságát emeli ki még. Első – Fonogram-díjra is jelölt – albumát (The Outsider, 2017) elmondása szerint a gyerekkora óta ismert és hallgatott ECM kiadó lemezei inspirálták. Mint a lemez címe („kívülálló”) is mutatja, Gáspár amolyan kívülállóként tekint magára, hiszen nem tartozik a hazai jazzvilág egyik köréhez sem. Ahogy 2017-ben a Fidelióban nyilatkozta: „vannak a magyar jazzéletben olyan baráti társaságok, akik szimpatikusak nekem; de olyanok is, akik kirekesztőek, és nem szeretik, ha az ő berkeiken kívülről érkeznek zenészek.”

A tíz dalt tartalmazó Salvation 2019-ben jelent meg, a rajta hallgató szerzemények közül hatnak Gáspár Károly a szerzője, háromnak Charlie Haden, egynek pedig Horváth Jenő jegyez.

BA

Facebook: https://www.facebook.com/gasparkarolyjazz/ 

Instagram: https://www.instagram.com/karolygaspar76/ 

 

Frissítve: 2024-4 , Birtalan Andrea

Kapcsolatok