Előadó

Harcsa Veronika Quartet

„Tizenöt éves voltam, eléggé untam már a klasszikus zongoraórákat, mondtam a tanáromnak, hogy szeretnék mást megpróbálni – emlékezett vissza a dalszerzőként is elismert, generációja egyik legsokoldalúbb és legismertebb előadója, Harcsa Veronika a Népszabadságban. – Ő ajánlotta a jazzt és a szaxofont. Akkor még egyáltalán nem ismertem ezt a műfajt, és pár órai gyakorlás után gondoltam, legalább kellene venni egy ilyen jellegű CD-t. Ahogy az iskolában nézegettem a lemezpultot, megakadt a szemem Archie Shepp Down Home New York című lemezén. Nem tudtam, ki ő, de fekete volt, szaxofonos és szimpatikus. Nagyon beleszerettem ebbe a CD-be, és ekkor döntöttem el, hogy a jazz felé megyek.”

Idővel kiderült, a szaxofonozásnál jobban megy az éneklés, ezért 2004-ben felvételizett a Zeneakadémia jazztanszékére, ahová mindjárt fel is vették. Itt ismerkedett meg az énekszakosok állandó zongorakísérőjével, Blaho Attilával, aki hamar felfigyelt a tehetségére, és hívni kezdte alkalmi klubfellépésekre standardeket énekelni. Ezek során találkozott Oláh Zoltán bőgőssel és Bágyi Balázs dobossal, akik aztán Blaho mellett 2005 nyarán alakult kvartettje tagjai lettek (Bágyit nem sokkal később Majtényi Bálint váltotta fel). Indításként mindjárt felvettek kilenc dalt, főként standardeket, amit Veronika eredetileg demoanyagnak szánt, de végül baráti biztatására Speak Low címmel magánkiadásban is megjelentetett.

„Az első lemez után sokan kérdezték, vannak-e saját dalaim – mesélte a már idézett interjúban. – Elhatároztam, hogy legalább letesztelem, képes vagyok-e erre. Leültem a zongorához, elővettem néhány zenei ötletemet, dallamomat, szövegrészletet. Kidolgoztam két dalt, összeszedtem minden bátorságom, és megmutattam a zenekarnak. Borzasztó boldog voltam, amikor kiderült, hogy elfogadják őket, sőt, tetszik nekik. A többi már ment magától.”

Így jelent meg a You Don't Know It's You és a Red Baggage (mindkettő 2008-ban), csupa puritán, akusztikus megszólalású, decens, melankolikus dalokkal. A 2011-es, saját néven megjelentetett Lámpafény-en – melyen 20. századi magyar költők verseit adja elő – ugyancsak a kvartett játszott mögötte. Ezt követően azonban újabb közös nagylemezt már nem jegyeztek, Harcsa Veronika leginkább – a Quartet lemezein állandó vendégként rendszeresen gitározó – Gyémánt Bálinttal közös duójára koncentrált, de Blaho Attilákkal azért még a 2010-es évek második felében is adott közös koncerteket.

JBSz

 

https://www.harcsaveronika.hu/

https://www.facebook.com/harcsaveronika/

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd