Eseménysorozat

Csillag születik

Ugyancsak a jövő sztárjait kutatva hirdette meg 1987 nyarán a Pesti Műsor a Holdex-Csillagfény Kiadóval karöltve a Csillag születik című országos tehetségkutató akcióját, amely Budapest legfelkapottabb szórakozóhelyén, a Petőfi Csarnok Csillagfény Show-jában (lásd külön keretben) kínált lehetőséget. A lap joggal büszkélkedett azzal, hogy régi hagyományt folytat, hiszen 1978-ban a Pesti Műsor poprovata hirdette meg az első országos diszkótánc-bajnokságot, amelynek befutója a későbbi világbajnok ezüstérmes, Boros Tibor volt. 1980-ban ugyancsak a poprovat felfedezettje volt – többek között – Balogh Ferenc, Varga Miklós, illetve az Első Emelet, a Napoleon Boulevard, a Solaris és a Step. 1984-ben a lap által kezdeményezett Tinisztár kerestetik vetélkedőn tűnt fel a győzteseken kívül Sárközi Anita és Frutti (Modern Hungaria). Erre a vetélkedőre 189 pályamű érkezett, ezekből az előzsűrizés után 34 zenekarral és 13 szólistával szeptember-októberben bonyolították le a három elődöntőt.

A döntőbe – amelyet az egyetlen Magyar Televízió is közvetített – Balázs Ágnes, Beri Ary és a Pillangók, a Beyond (Gyöngyös), a Bumm!, a C’est La Vie, Ede és a Bonanza Banzai, az Epizód, az Excelsior (Miskolc), Kaszab Tibor, Kiss Gabi, Könye Enikő, az LP, a Magazin (Százhalombatta), a Máyusi Kalapács (Hatvan), a Mohó Sapiens, a Regős Vokál (Miskolc) és a Sexepil jutott be. Az október 30-án rendezett döntő részleteit november 25-én az MTV kettes csatornája is leadta.

A végeredmény: Avantgárd kategóriában – 1. Sexepil, 2. C’est la Vie, 3. Máyusi Kalapács; Szólisták – 1. Könye Enikő, 2. Kiss Gabi, 3. Ede és a Bonanza Banzai; Hard rock – 1. Magazin, 2. Excelsior, 3. Beyond; Pop – 1. Moho Sapiens, 2. Bumm!, 3. Epizód. A győztesek tizenöt-, hét- illetve háromezer forintot kaptak. A közönségdíjat a Bumm! kapta, a legjobb zeneszerzőnek járó díj Vinnay Péteré (Moho Sapiens), a legjobb szövegírónak járó díj Beri Aryé lett. A Szinkron műsoriroda több zenekarral (Beri Ary és a Pillangók, Bumm!, Moho Sapiens, Sexepil) kötött menedzselési szerződést, és turnéra vitte őket, amire meghívást kapott Balázs Ágnes és Kiss Gabi is.

A Pesti Műsor a későbbiekben is figyelemmel kísérte a győztesek útját, nemcsak sztárolta, de az évforduló alkalmából 1988. október 21-én születésnapi partyra hívta meg őket. A fellépők listája jól reprezentálta a magyar popélet rendszerváltozás körüli potenciális jelöltjeit: Beri Ary és a Pillangók, Bonanza Banzai, Bumm!, Candy, Dr. Beat, Excelsior, Fan-Fan, Hajdú Gábor és Barátai, Hetedik Kontinens, Kabalababa, Kortársak, Könye Enikő, Máyusi Kalapács, Moho Sapiens, Pap Rita, Rózsaszín Bombázók, Sexepil, Sing-Sing és Szolid Parti.

A zenésztalálkozó azért is érdekes volt, mert itt tartották a premierjét a Ring – az egyik új hanglemezkiadó (a Csillagvizsgáló szponzora) – által megjelentetett A rock gyermekei albumnak, amelyen az est fellépői közül számosan szerepeltek. A közönség ezúttal is szavazhatott kedvenceire, és az eredménylista a későbbi karrierek tükrében érdekes sorrendet mutatott: 1. Dr. Beat, 2. Beri Ary és a Pillangók, 3. Bonanza Banzai. Az estről a Magyar Rádió felvételeket készített, a Magyar Televízió Rockstúdió műsorában pedig november 11-én volt látható az összefoglaló.

Frissítve: 2022-6

Kapcsolatok