Előadó

Moho Sapiens

Az 1987 elején alakult vezette Moho Sapiens – nem keverendő össze az ugyanezen a néven működő hetvenes évek eleji olasz rockzenekarral – a Csillag születik tehetségkutatón tűnt fel, a Drakulák éjjele című dallal megnyerte a pop kategóriát, a legjobb előadói díjat, valamint Vinnay Péter (billentyűsök) a legjobb zeneszerző díját. Nem sokkal később Alapi Istvánt (gitár), majd Pethő Gábort (basszusgitár) Pataky Attila átcsábította az Edda Művekbe. 

1988-ban az Interpop fesztiválon Az igazi lány című dallal szerepeltek, számos rádiófelvételt készítettek, 1989-ben eMeRTon-díjat kaptak, ennek díjátadásán találkoztak Szikora Róberttel (R-GO), rajta keresztül pedig Gát György producerrel, aki felkérte őket az Angyalbőrben című televíziós műsor zenéjének megírására. A sorozat első részét 1990 szeptemberében mutatta be a Magyar Televízió, az ekkoriban Szomor György (ének), Vinnay Péter (billentyűsök), Patai Tamás (gitár), Gothár Ferenc (basszusgitár), Borbély Zsolt (dob) felállású Moho Sapiens pedig az év végén kigurította debütáló albumát (Angyalok bőr nélkül). Az R-GO társaságában Angyalbőrben turnéra indultak, melynek zárásaként a Budapest Sportcsarnokban léptek fel. 

1991-ben még megjelentettek egy újabb LP-t (Pali vagyok), de miután a frontember Szomor György 1993-ban szólólemezt adott (Hagyd, hogy szép legyen…), és a Grease című musicalben megkapta első színpadi szerepét, végképp pont került a Moho Sapiens pályájának a végére. 

JBSz

 

Frissítve: 2023-2 , Jávorszky Béla Szilárd