Eseménysorozat

AORTA

A sikeres kezdetek után Hevesi István tovább folytatta amatőröket menedzselő vállalkozását. 1986-ban a kétévente megrendezésre kerülő Országos Amatőr Pop Rock Jazz Találkozók elő- és középdöntőjét az Almássy téri Szabadidő Központban rendezték meg, Hevesi ekkor adta a rendezvénynek a szakmai körökben elfogadott AORTA nevet. Meghívta a műfajjal hivatalból foglalkozó intézmények (MHV, ORI, AIB, IRI, OSZK) képviselőit, tekintsék meg a kínálatot. Hátha a győztesek ideiglenes működési engedélyt kapnak az ORI-tól, hátha felvételt készít velük a Magyar Rádió, hátha kiadja őket a Hanglemezgyár. Hevesi úgy vélte, az amatőrmozgalom igazi aranybánya lehetne.

1986-ban – a rockpangás évében – csak a Budapest-Pest megyei területi elődöntőkben száznegyven zenekar lépett fel. Az AORTA keretében még három területi döntőt rendeztek Győrben, Tamásiban és Szolnokon, közel hasonló részvétellel. Csaknem hatszáz zenekar aktivizálta magát azért, hogy a döntőbe kerülhessen. Közülük tizenhárman – Ars Légió, C’est La Vie, El Paraiso, Exotic, Ippolit Matvejevics, Kamarilla, Kézi-Chopin, LP, Milleneumi Földalatti Vasútvonal, Newox, Rizikó, Új Centrál, Új Menüett – jutottak el az augusztus 9-i salgótarjáni döntőbe.

A végső sorrend: 1. Exotic, Új Menüett; 2. LP; 3. Ippolit Matvejevics. Dicséretet kapott a Kézi Chopin, a C’est la Vie és az El Paraiso. A díjazottak közül az Exotic a maga profizmusával kiemelkedett a mezőnyből. Joggal írta róluk a döntőről tudósító Magyar Ifjúság újságírója: „ha ők indul(hat)nak az Interpopon, most nem Napoleon Boulevardnak hívnák a győztest, hanem Exoticnak.”

Két évvel később, a második AORTA-n ismét gazdag volt a felhozatal. Ez a rendezvény egyben a Ki mit tud? előselejtezőjének is számított, mert az országos vetélkedő pop-rock kategóriájában indulók az itteni győztesek közül kerültek ki. Ezúttal huszonnyolc zenekar jutott az elődöntőkig, közülük a zsűri a következőket juttatta a Ki mit tud? országos televíziós válogatójára: Bass College (Pécs), Company (Tatabánya), Dixieland Band (Hódmezővásárhely), Excelsior (Miskolc), Item Klan (Pécs), Kabinet Rt (Miskolc), Kamera 06 (Debrecen), Kortársak (Kecskemét), Radír (Sopron), Relax (Budapest), Swetter (Miskolc), Testcselpuszi (Székesfehérvár), Trico (Budapest). A második AORTA-n a fődíjjal járó ORI-engedélyt a Swetter és a Morris zenekar kapta.

A versenyt 1990-ben is megrendezték, de a rendszerváltozással az amatőr mozgalom helyzete megnehezült. Már csak nagy nehézségek árán lehetett huszonnégy zenekart összehozni a döntőre. A korábbi évek eufóriája, nyüzsgése véget ért, a létszám a két évvel korábbi ötödét sem érte el, és a színvonal is arra vallott, hogy ennek a paternalista rendezvénynek bealkonyult. A verseny győztesei: Pop – 1. Szilánkok, 2. Swingapur, 3. Ladánybene 27; Heavy metal – 1. Impulzus, 2. Butchers, 3. Jack Daniel’s Kommando; Avantgárd – 1. Klán Gruppensex, 2. Virus 63, 3. Magyar Vizsla; Jazz – 1. Relax ’90, 2. Manusok, 3. Ham and Eggs

Frissítve: 2022-7

Kapcsolatok