Előadó

Z’Zi Labor

Borítókép forrása: Fortepan / Szalay Béla

Az Interpop ’86 Fesztiválon tűnt fel – mi több, nyert! – a Z’Zi Labor, amelynek tagjai – Janicsák István (1953, ének, ritmushangszerek), Turcsák Tibor (gitár), Berkes Károly (basszusgitár), Antal István (billentyűs), Győrffy István (fúvósok, billentyűsök), Orosz László (dob) – még 1985 augusztusában egy Svédország és NSZK között ingázó komphajóról hazatérve döntöttek úgy, hogy hazai pályán is kipróbálják magukat. Eleinte a Planetárium műsorainak zenei hátterét biztosították, majd A Z’Zi bolygó titka címmel fantasztikus zenejátékot írtak. Bemutatásához kibérelték a Petőfi Csarnokot és szereplőkben, showelemekben gazdag programot állítottak össze a Veresegyházi Asszonykórus, illetve Lőrincz Gabriella televíziós bemondó közreműködésével. Zenéjüknek már ekkor megvolt a folklorisztikus, népiesch jellege.

Az Interpop ’86 Fesztiválon az Utolsó tangó párizsival című dalukkal nyertek, melynek eredményeként nyáron a Népstadionban a Queen előtt koncertezhettek. Az ősszel a boltokba került első albumuk (Faképnél történő hagyás) – rajta talán legismertebb számukkal, a Rolling Stones Honky Tonk Woman című dalának sajátos feldolgozásával (a Veresegyházi Asszonykórus közreműködésével) – 365 ezer példányban kelt el, és ezzel a korszak legnagyobb lemezsikere lett. Ezt az elképesztő eladási számot a későbbi korongjaikkal megközelíteni sem tudták, már csak azért sem, mert a zenekar nem tudta eldönteni, hogy mit és kinek játszik. Az asszonykórus – színpadon, videón, lemezen – garantálta a sikert, de mivel ebből a keretből a Z’Zi Labor nem tudott kilépni, az évtized végére ráunt a közönség.

Saját dalaikból nem lettek igazi slágerek, sorlemezeik (Popmenyecskék, 1987, Ártatlan bájos férfiak, 1988, Naív rock, 1989) iránt egyre csökkent a kereslet, bár gyerekzenei albumaik (A Z’Zi bolygó titka, Zizi űrbázis jelentkezik, Csillagszemű robotok) korrektül teljesítettek. Előbb Lőrincz Gabriella, majd 1988-tól Sárközi Anita énekelt velük. A zenészek közül hárman megalakították a sikertelen Z’Zikó Factort, Janicsák előbb szólistaként folytatta, Anitának írt egy sikertelen nagylemezt, majd új zenekart szervezett Lakatos Gábor gitáros, Küronya Miklós basszusgitáros és Orosz László dobos társaságában, akikkel rhythm and bluest játszott, egészen 1994-ig.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 170–171.

Frissítve: 2023-6 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János