Előadó

Millenniumi Földalatti Vasútvonal

Borítókép forrása: magyarnarancs.hu/Németh Dániel

Az 1982-ben startolt zenekar az egyik legtöbbre hivatott „poptojás” volt. .

A Millenniumi Földalatti Vasútvonal 1982 és 1985 között a nyers indulat és a politikai attitűd jellemezte. Ekkor Tóth József volt az énekes és az ütőhangszeres is volt egyszemélyben, miközben Kiszeljov Andrej (gitár), Döbrentey Zsolt (szövegíró animátor) és Mészáros Péter (gitár) alkotta még a csapatot. amelyben időnként Bognár Mariann és Kassai Amarill vokálozott.  1984-ben érkezett a basszusgitáros Sándor Péter és a szintetizátoros Kelényi Gábor. 1985-ben az új dobos Kreutz László lett, illetve Németh Róbert (szaxofon) csatlakozik hozzájuk.

Az 1985 és 1988 közötti időszakot egy asszociatívabb attitűd jellemzi (főleg a belügyes zaklatás után), ekkoriban átmenetileg Tóth Zoltán Csülök, Dorozsmai Péter és Takáts Tamás is megfordul soraikban.

A folytonosan változó felállású zenekarban - melyben a stabil magot Kiszeljov, Kreutz és Kelényi jelentette - sokat koncertezett a Fekete Lyukban és a Tilos az Á-ban. Az 1990-es Szemétzene című kazettán Virth Bea énekelt. Mígnem 1995-ben végképp pont nem került a Millenniumi Földalatti Vasútvonal pályájának a végére.

Aztán 2022 tavaszán újra aktivzálták magukat, immár MillFav néven, bár Kreutz László 2022 decemberi halála óta nem koncerteznek.

JBSz

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 158.

Kapcsolat: https://www.facebook.com/millfav

 

 

Frissítve: 2023-9 , Jávorszky Béla Szilárd