Személy

Takáts Tamás

Zenész - énekes

Borítókép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

Takáts Tamás (1957, Budapest) rock- és bluesénekes, dobos, szájharmonikás és gitáros. Az örökifjú előadót a közel 50 éves zenészkarrierjének során a Karthago, az East, és a róla elnevezett Takáts Tamás Blues Band frontembereként ismerhetjük.

Általános iskolás korában alakította az első zenekarát a barátaival, és tizenhat éves volt, amikor először kapott pénzt a zenélésért. A középiskolában volt egy zenekara, a Forma-1. Abban az időben együtteseket hívtak a szalagavatókra, ők játszották az éppen divatos számokat. Öt-hat órás bulikat tartottak. Elmondása szerint 1979-ben, amikor 22 évesen bekerült a Karthagóba, és egy koncert másfél órás volt, csak állt csodálkozva, hogy máris vége?

A jellegzetes hangú énekes a mai napig a Karthago együttes tagja, amelynek a legsikeresebb korszaka 1979-1985 között volt. Ő ekkor tett szert országos ismertségre. Amikor a kemény rockot játszó zenekar időlegesen leállt, Takáts Tamás megmártózott az undergroundban is: a nyolcvanas évek második felében énekelt az ef Zámbó Happy Dead Band és a Millenniumi Földalatti Vasútvonal zenekarokban.

1985-ben Som Lajossal, a Piramis volt basszusgitárosával megalakították a Senator zenekart, amely egy nagylemez kiadása után 1987-ben megszűnt, Takáts Tamás pedig bekerült az East együttesbe, ahol 1994-ig énekelt, majd 2012 után ismét szerepelt velük. Több albumot készítettek együtt, minőségi zenékkel (A szerelem sivataga, 1988; Rádió Bábel, 1994). Úgy emlékszik vissza a zenekarban töltött évekre, hogy nem az East volt a pályája csúcsa, de szakmailag az volt a legmagasabb színvonalú.

Közben 1990-ben Gál Gábor gitárossal létrehozták a Takáts Tamás Dirty Blues Band formációt, amely azóta is rendszeresen koncertezik. Az alapvetően bluest játszó zenekar egyik célja az volt, hogy bebizonyítsa: az igényes zene is lehet szórakoztató. A zenekarban az éneklés mellett Takáts Tamás volt a dobos és a szájharmonikás, később gitáron is játszott. Több albumuk is megjelent, azokon számos slágerrel (Zakatol a vonat, Pocsolyába léptem). És nekik megadatott, ami nem sok zenekarnak: a Rolling Stones 1995-ös magyarországi fellépése alkalmával a Dirty Blues Bandet választotta előzenekarának. 2008 óta - elhagyva a „Dirty”-t – Takáts Tamás Blues Band néven szerepelnek. Legutóbbi kiadványuk 2015-ben Úton címmel jelent meg.

Takáts Tamás az évek során számos alkalmi formációban játszott, lemezen és koncerten közreműködött. Volt közös szereplése folkzenekarokkal (Méta, Kormorán), valamint jazz (Fritz Jazz Band, Free Jazz Band) és revival-produkciókban (John Lennon, Frank Zappa, Doors és Radics Béla emlékzenekar) is láthattuk őt.

2021-ben - megosztva a Karthago együttes tagjaival – Máté Péter-díjban részesült. Ugyanebben az évben elnyerte az Emberi Hang díjat.

HZ

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/tamas.takats.9

https://www.takatstamasbluesband.com/

Forrás:

  • L. Horváth Katalin, Takáts Tamás-interjú, Librarius, 2016-02-18
  • Takáts Tamás, Wikipédia, 2022-07-14
  • Takáts Tamás: az első 50 év, Kultúra.hu, 2007-06-10
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok