Előadó

Dalinda

Az a capella énektrió tagjai a maguk nőies dinamikájával és indaszerűen egymásba fonódó énekstílusával fogalmazzák újra a magyar népi dallamokat. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi Ének szakán ismerkedtek meg egymással, ebben a produkcióban 2015 óta egyesítik az energiáikat, és jutottak el a legnevesebb magyarországi koncerttermekbe, fesztiválokra, és nemzetközi színpadokra.

2018-ban megjelenő debütáló CD-jüket (Dalinda) a Fonó Budai Zeneházban mutattak be teltház előtt. Miként maguk írták: „Bemutatkozó lemezünkön körbejárjuk a női életforduló szakaszait és új megvilágításba helyezzük azokat. Számainkat a Kárpát-medence anyagából szerkesztettük melyben helyet kap mind az öt dialektus terület vokális dallamai. A magyar nyelvterület számos vidékéről valamint a környező népek zenéjéből válogattuk össze repertoárunkat, melyet az autentikus népdaléneklés eszközével szólaltatunk meg.”

Az énektrióban – Orbán Johanna, Paár Julianna, Tímár Sára – 2019-ben Orbánt Nádasdy Fanni váltotta fel, már vele készült a második nagylemez (Átjárók, 2020), melyen a koncepció változatlan maradt: az eredendően egyszólamú autentikus magyar népdalokat átültetik a környező népek zenei hagyományaira jellemző polifóniára, és bennük gyakorta megjelennek a modernebb hangzások is. A koncerteken az a cappella formáció kiegészülhet egy hangszeres trióval (Bognár András, bőgő; Halász Lehel, furulya, ütőgardon; Szabó Dániel, cimbalom) ahol a magyar népdalok és átdolgozásaik furulya, cimbalom és bőgő kísérettel szólalnak meg.

JBSz

Kapcsolat: https://www.facebook.com/dalindamusic/

 

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok