Személy

Siska Finuccsi (Losonczi Szilveszter)

Zenész - rapper

Siska Finuccsi, azaz Losonczi Szilveszter (1979) a hazai old school rap egyik legismertebb, legszókimondóbb alakja, aki szólókarrierje mellett számos kollaborációban vett részt, jelenleg Ganxsta Zolee Kartelljét erősíti.

Siska Finuccsi Tatabányán született és már kamaszként erősen vonzódott a zenéhez. A rappel és a szövegírással 1998-ban kezdett el komolyabban foglalkozni egy Warnin’ Shotz nevű győri rapcsapat hatására. Szövegeiben a gyermekkori traumák és a szegénység is fontos szerepet játszanak. Apja elvesztése annyira megviselte, hogy csak 15 év múlva tudta megírni a róla szóló dalt, Édesapa gyere haza címmel. Zenei karrierje 1999-ben indult, amikor Check-kel, azaz Nagy Viktorral megalapította a Rímharcosok klubját és Feenoocchiz néven elkészítettek Ahogy kezdődött című EP-jüket. Első szólóalbumát már a győri Bloose Broavaz kiadó oszlopos tagjaként jelentette meg 2004-ben Temetetlen múlt – Siskamánia címmel. A korongot egy Artoscsabával közös EP (7köznapi győztesek, 2006) és a Warnin’ Shotz egykori rapperével, Tkyd-vel közös album (Finuccsi vs Tykd2009) követte. 

Második szólólemeze, a Veterán 2015-ben látott napvilágot mindmáig legsikeresebb szerzeményével, a Jön a tré-vel. A korongon a rapszcéna számos ismert alakja, Darkmark, Ketioz, Phat, DJ 50, Turan Khan, valamint a Hősök és a Killakikitt is közreműködött, majd a dalokból a Barbár Fivérek készítettek remixlemezt Veterán újratöltve (2015) címmel. Harmadik szólóalbuma 2019-ben Consummatum est, negyedik korongja pedig 2020-ban DühKór címmel látott napvilágot. Utóbbin hallható az Adj bele mindent című szerzemény is, melyet a Tatabányai Bányász Sport Club ökölvívó szakosztályának írt, videóklipjét pedig gyerekkori bokszedzéseinek helyszínén forgatta. Nem sokkal később csatlakozott fiatal éveinek egyik kedvenc zenekarához: 2020 októberétől a Ganxsta Zolee és a Kartel tagja.

CsO

Frissítve: 2024-4 , Csikor Ottó