Előadó

Ganxsta Zolee és a Kartel

1995-ben a magyar rap kommercializódásával egy időben hazai pályán is megjelentek azok a rapperek, akik a külföldi minták közül a Tupac Shakur, Ice T, N.W.A és mások nevével fémjelzett gangsta-rapet honosították. Elsőként Ganxsta Zolee és a Kartel bukkant fel a színen, és miután ezt a zenekart ismert profik alkották, nem volt nehéz megjósolni, hogy a gengszter romantikára és az elhíresült külföldi példákra építő társulat hetek alatt a topon lesz a kemény, durva, szókimondó, trágár, brutális dalszövegekkel.

A zenekart 1995-ben a Sex Action egykori dobosa, Ganxsta „Döglégy” Zolee (Zana Zoltán, 1966) alapította, aki mellé kezdetben a Sex Action technikusa, Ganxsta Steve (Bándy István), és az E-klub rezidens DJ-je, O. J. Sámson (Sámson Gábor) csatlakozott. Később került a bandába Lory B (Tóth Lóránd) és Zana jégkorongozó társa, Big Daddy Laca (Kalmár László). Az együttes első, a Sony Musicnál megjelent nagylemezét (Egyenesen a gettóból, 1995) Pierrot produceri közreműködésével készítette. Dalait (Boom a fejbe, Izzad a tököm, Született gyilkos) még idegenkedve fogadta a média, annál nagyobb sikere volt viszont a zenekar imázsának a lemezvásárlók körében. Hónapok alatt lett kultikus zenekar, népszerűségét csak fokozta a következő album (Jégre teszlek, 1997), amely hetek alatt aranylemez lett.

Ezt követően Lory B. helyére Dopeman került, ami a hangvétel és a hitelesség szempontjából javára vált a zenekarnak. 1999-ben a Helldorado című album (rajta A való világ című slágerrel) már platinalemez lett, a zenekar nem csupán népszerű raptársulatnak számított, hanem Ganxsta Zolee személyében megszületett az új évezred első nagy hazai rapsztárja is. A Kartel története ettől kezdve négy évig tartó sikersorozat. Tagjai számos filmben szerepeltek, sikeres lemezeket készítettek (Rosszfiúk, 2000, Pokoli lecke, 2001, Gyilkosság Rt., 2003, Szabad a gazda, 2004), különleges imázsuknak köszönhetően a kereskedelmi tévék kedvencei lettek. Ganxsta Zoli médiasztárként vetélkedőkben, talk show-kban szerepelt, sőt a Kartel önálló műsort kapott az egyik csatornán. Mindez azonban azzal járt, hogy a zenekar mindinkább showelemmé, jól eladható termékké alakult át. Ahogy azt igazolják is az azóta megjelent újabb albumai (legutolsó: A bohóc, 2022).

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 424–425.


Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok