Személy

Gömöry Zsolt

Zenész - szintetizátoros

Az Edda billentyűseként közismert Gömöry Zsolt „Göme” (Budapest, 1962) hatévesen kezdett el zenélni, zeneiskolában és édesapjától is tanult. A középiskolát a Budapesti Piarista Gimnáziumban végezte. Első együttese a Pók volt, majd a Derbyben játszott. 1982-ben a Piramis koncertjein volt állandó közreműködő, majd az Edda Művek Platina-turnéján csatlakozott a bandához.

1985-ben részt vett az Edda újjáalakításában - kezdetben vendégzenészként, majd az 5. album megjelenése után Pataky Attila és Fortuna László előléptették állandó taggá. Az 1999-es Népstadionban tartott koncerttől kezdve az Omega „tiszteletbeli tagja”, 2005-ig vett rész az együttes fellépésein. 2001 óta az általa írt szignállal kezdődik az RTL Klub Híradója, de további műsorokhoz is készített főcímzenét.

Több produkcióban is részt vett zeneszerzőként, producerként (Baby Sisters, Blow Up, Vad Angyalok). A kétezres években a Keresztes Ildikó Bandben játszott, Keresztes Ildikó három nagylemezén billentyűzött. Első szólólemeze (X-változat) 1997-ben jelent meg, Lebegés (2022) című legutóbbi albumán pedig tízéves kislánya, Anna is énekel. 

Zenei munkásságáért számos díjban részesült: az Edda Művek tagjaként eMeRTon-díjat, Artisjus-díjat, Viva TV életmű díjat és Arany Zsiráf díjat is kapott.

BB

Frissítve: 2023-3 , Bánóczi Bea