Kiadványelem

Egyedi Péter (Óriás) interjú, A38 Magazin, 2018

Szabadság és kreativitás // Egyedi Péter-interjú

200 napos csendet tart a decemberi A38 Hajó-s koncertje után az Óriás, melynek énekes-gitárosa, Egyedi Péter jövőre főleg szólóprodukciójára koncentrál majd. Az idei zárásról és 2019-ről beszélgettünk vele.

Mit jelent pontosan ez a 200 nap? 200 nap összefüggő szünetet? Vagy lesznek megszakítások? Mi fog történni 2019-ben óriásilag?

A tervek szerint 2019-ben két koncertet ad a zenekar. Az elsőt a Fishing on Orfűn – így jön ki a 200 nap december 1-től számolva – és egyet év végén, amikor visszatérünk az A38 Hajóra.

Voltak már korábban is jól látható hiátusok az Óriás történetében. Azok miért voltak és mennyi ideig tartottak? Összességében úgy tűnik, nem vagytok az a zenekar, amely azt állítja, állandóan jelen kell lennie, állandóan „beszélnie kell”. Mit gondolsz erről?

Igen, sosem a folyamatos jelenlét volt a legerősebb rendezői elv az Óriás történetében. És igen, voltak kevésbé aktív időszakaink, és ezek általában egybeestek az én kevésbé aktív periódusaimmal. Mármint persze összességében ilyenkor a zenekar energiaszintjei voltak lent, de alapvetően elmondható, hogy az Óriás akkor volt igazán lelkes, amikor én is az voltam és toltam bele az energiát. Most leginkább azt szerettük volna mondani a közönségünknek, hogy több, mint fél évig nem játszunk, a fővárosban pedig lehet, hogy egy évig, szóval így lehet tervezni.

Egy ilyen szünet egyben valamiféle számvetésnek is az ideje. Hogy látod az Óriás eddigi pályáját? Milyennek érzed az ívét? Mik voltak a fő mérföldkövek és csomópontok?

Az Óriás minden percére büszke vagyok, az utóbbi két évre kifejezetten. Tudtunk és mertünk egy olyan zenekarrá válni, ami teljes mértékben megéli a saját szabadságát, lehetőségeit, kreativitását. Most viszont egy olyan időszak jön az életemben, ami kifejezetten a saját szabadságomról és kreativitásomról fog szólni.

Azt lehet tudni, hogy a te jövő éved főként szólócuccod, a Mindenkinek Megvan a Maga Története köré fog összpontosulni, és hogy a szólókoncertjeidre veled tart Örményi Ákos is. Mesélnél kicsit a MMAMT-ről – mik a gyökerei, mi az ihletettsége, hogyan indult, hová érkezett? Rokon-e az Óriás világával, vagy teljesen más? Hol lesz majd látható a MMAMT? Mikor jelenik meg a lemez?

Nagyjából 10 éve publikálok szólószerzeményeket, de nem véletlen, hogy ezekből a dalokból eddig nem lett lemez. Most jött el az ideje, hogy ilyen formában mutassam meg, ki is vagyok én. Az elmúlt másfél évben egy különös és rendkívül intenzív kreatív időszakom volt, ekkor állt össze az anyag gerince. Akik eddig hallották a lemezt, egyöntetűen úgy látják, hogy habár az anyag „petis”, mégsem „óriásos”. A lemez január közepén jelenik majd meg a ZajZajZaj gondozásában, a bemutatkozó koncert pedig március 6-án lesz a Hajón. Az élő megszólalásban Ákoson túl számos olyan barát segít majd, akikkel még nem zenéltem együtt, de nagy tisztelettel figyeltem a munkájukat. Nemsokára bemutatom majd őket is.

Látjátok már, hogy mi lesz az óriási Óriás-szilencium után? Van forgatókönyvetek a visszatérésre nézvést?

Nincsen egyelőre terv, majd csináljuk, ahogy jól esik. Most minden kreatív energiám a MMAMT-ba folyik, én is kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a helyzet egy év múlva.

Mesélsz arról, hogy milyen művészeti alkotások inspiráltak mostanában? Nemcsak zene – irodalom, színház, vagy bármi más (de persze a zene is érdekel).

Továbbra is a körülöttem zajló történések inspirálnak leginkább. Leginkább a valósak, a szorosan mellettem zajló életek, de a világunk markánsabb változásai is foglalkoztatnak. Aztán rengeteget kapok, tanulok a kutyánktól, Vilitől. Zenei oldalról Bon Iver, Sufjan Stevens és a Radiohead élő felvételeiben találtam inspiráló dolgokat az elmúlt pár évben. Filmek közül nagyon tetszett a Sztálin halála, a napokban láttam a Nyitvát, és nagyon örültem neki. Színházban Háy János A lány aki hozott lélekből dolgozott c. darabja tetszett nagyon legutoljára. És sok dokumentumfilmet meg doku-realityt nézek, de ezek inkább kikapcsolnak.

Álmok, rémálmok, titkos tervek?

Most a MMAMT-lemezmegjelenés foglalkoztat, meg az új zenekar összerakása. Nagyon izgalmas hónapok következnek számomra.

Frissítve: 2022-9

Kapcsolatok