Kiadványelem

Boggie interjú, A38 Magazin, 2018

Sosem vártam a sült galambra // Boggie

Nem csak egyszerű klubkoncertet ad a poposan jazzes, folkos, “franciás” sanzonos dalokban utazó Boggie, hanem egyenesen egy produkciója születésnapját ünneplő fellépést hoz az A38 Hajóra. Az elmúlt évekről és a jubileumról beszélgettünk.

Jubileumi koncertet adsz az A38 Hajón. Mi is az ünneplés tárgya?

Idén 5 éves a produkcióm és hihetetlen, de öt évvel ezelőtt jelent meg az első, Boggie címet viselő nagylemezem, amin szerepel a Parfüm című dalom. Öt évvel ezelőtt indult útjára a Parfüm, és azóta nincs megállás. Fontos nekem az A38 Hajó. A Boggie produkciót megelőzően a Csemer Boglárka Quartet volt az első önálló zenekarom, amivel először színpadra állhattam itt. A második teltházas lemezbemutatómat is itt tartottam. Nem volt kérdés, hogy a szülinapi koncertet ide hozom.

Ha már szóba került az elmúlt öt év, mik voltak az elmúlt évek legfontosabb stációi – azok a letűzött a zászlók, amik elvezettek a mához?

Sokan nem tudják, de a Parfüm berobbanása előtt az első saját zenekarommal, a Csemer Boglárka Quartettel 2009 óta országszerte koncerteztem. Igaz, akkor még kifejezetten jazz körökben mozogtam. 2012-ben váltottam Boggie-ra és 2013-ban jelent meg az első nagylemezem. 2015-ben jött az Eurovízió, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy eltelt 3 év, és a 200 fős Budapest Jazz Club után 200 millió tv-nézőnek énekelek. Nagyon gyors volt ez az elmúlt 5 év. Arra is emlékszem, hogy mennyit dilemmáztam a névváltáson. Szerettem volna egy nemzetközi nevet, amit külföldön is ki tudnak ejteni. A francia barátaim írták le mindig így a nevemet: Boggie. Innen jött az ötlet. Nem titok, hogy a kezdetek óta építkezek külföldön is, és a mai napig vannak külföldi ambícióim. Már csak a három nyelven éneklés is multikultivá teszi a produkciót, nem mellesleg zenei irányból is rengeteg nemzetközi hatás vonul végig a három albumon. Minden évben eljutunk valahova a zenekarral. Idén márciusban a texasi SXSW-n fesztiválon is felléphettünk, ami hatalmas élmény volt. Jó érzés megtapasztalni, hogy működik a zeném kultúrától, nemzetiségtől függetlenül is.

Időközben anyuka lettél. Az, hogy az életedhez hozzáadott, nyilván nem is kérdés. Mit tett hozzá, mit változtatott az anyaság Boggie-n a dalszerzőn, alkotón, előadón?

Mindent megváltoztatott. Lenke érkezésével tisztánlátás is jött. Kitisztultak a körülöttem lévő emberi viszonyok. Pontosabban fogalmazok, jobban tudom, hogy mit szeretnék, és mit nem szeretnék. Nem titok, hogy már egy éve független előadóként működöm, és egy teljesen új rendszert kezdtem el felépíteni magam köré. Ezt a döntést Lenke születése után hoztam meg. Ez az évem messze sikeresebb, mint az elmúlt kettő, és ez nagyon jó érzéssel tölt el.

A dalszerzésemre pedig iszonyatosan inspirálóan hatott a kislányom. Sokkal mélyebbre megyek, nem engedek meg slendrián gondolatokat, rímeket magamnak. Alaposabb és precízebb lettem. Az éneklésemen is hallatszik ez a változás. A minap meghallgattam, hogyan énekeltem az első nagylemezen, illetve a harmadikon. Szerintem hatalmas a különbség.

Láttam egy posztodat a hivatalos Facebook-oldaladon, ahol az UNICEF-ről beszélsz. Mennyire jellemző rád a társadalmi felelősségvállalás? Mennyire vagy ebben aktív?

Csatlakoztam a UNICEF Ébresztőóra programjához, aminek keretében iskolás gyerekeknek tartunk előadást a gyermekjogokról, illetve a gyermekek helyzetéről a világban. Nevelőintézetben felnövő gyerekek számára tartottunk előadást a nyáron. Nagyon nagy kihívás volt. Szóval abszolút jellemző rám ez a fajta felelősségvállalás, de nem verem nagydobra. Nem is posztolok róla; csak akkor, ha megkér a UNICEF.

Milyen új megjelenésekkel készülsz a szülinap után?

Nem meglepő, de már öt éve karácsonyi koncerttel zárom az évet. Mindig igyekszem valami exkluzív helyszínre vinni. Voltunk már a Brody Studiosban, a MOM-ban, a Magvető Caféban. Az idei helyszín még egyelőre meglepetés.

A 3 című nagylemezről pedig még rengeteg dalhoz szeretnék klipet forgatni. Valószínűleg mire nyomtatásba kerül ez az anyag, már ki is jöttem eggyel.

2019 őszére meg becéloztam a negyedik albumot. Ez nem ígéret, egyelőre csak terv, de ha ügyesek leszünk a zenekarral, akkor össze tud állni egy jó kis anyag. Pont októberben vonulunk alkotótáborba.

Mik azok a művészeti produktumok, könyvek, filmek, színházi produkciók, zenék, amik a legjobban hatottak rád az elmúlt években?

Imádom a Ghibli stúdió munkáit. Hayao Miyazaki rendező nagyon nagy kedvencem. Néha mondják is, hogy kissé animések a dallamaim. Nem véletlenül. Tényleg elvarázsol ez a világ.

Zenében most olyan kortársakat hallgatok, akik hasonló terepen muzsikálnak, mint ahova én is vágyok: Charlotte Cardin, Lianne La Havas, Jain, Stromae, Indila…

Álmok, rémálmok, titkos tervek?

Rémálmaim nincsenek, de be kell valljam, néha rettentően elfáradok a sok munkától, és olyankor nagyon sötéten tudom látni a világot. Na ilyenkor szokott elküldeni a férjem aludni. Másnap már újult erővel vetem bele magam a munkába és valósítom meg a terveimet. Én egy tervező típusú ember vagyok. Sosem vártam a sült galambra.

Frissítve: 2022-9

Kapcsolatok