Eseménysorozat

PEN Fesztivál - Pécsi Egyetemi Napok

A PEN Fesztivál a Pécsi Tudományegyetem kulturális és szórakoztató rendezvénysorozata, amelyen minden év tavaszán három napon át egymást váltják a legnépszerűbb hazai zenekarok és DJ-k, valamint érkeznek nemzetközi előadók is. A fesztivál két "leg"-gel is büszkélkedhet: ez a baranyai nagyváros legnagyobb zenei eseménye, amelynek jelenleg az Expo Center, Nyugat-Magyarország legnagyobb komplex rendezvényhelyszíne ad otthont.

A Pécsi Egyetemi Napok története a kilencvenes évek elején kezdődött, amikor első alkalommal került megrendezésre a fesztivál az akkori Janus Pannonius Tudományegyetemen. 2000-ben egy integráció révén létrejött az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye, a Pécsi Tudományegyetem, ami a PEN-re is hatással volt: egyrészt bővült a potenciális közönség köre, másrészt viszont jóval nehezebb volt megteremteni azt a családias, közösségi érzést, ami a korábbi PEN-ek sajátja volt. Ezt követően voltak olyan évek, amikor meg sem rendezték az eseményt.

A PEN új időszámítása 2006-ban kezdődött, amikor egyrészt a szervezők felélesztették a diákrektor-választás hagyományát, másrészt a zenei kínálatot döntően az igényesebb, alternatívabb jellegű előadók fellépéseivel színesítették (30Y, Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk, Quimby). Abban az évben, majd 2008-ban is a Zsolnay-gyár volt a rendezvény helyszíne. 2009-2013 között az egykori Pécsi Bőrgyár tágasabb területén gyűltek össze a fesztiválozók. 2014-től a Zsolnay Kulturális Negyed helyszínein zajlottak az események. A fesztivál részeként 2017-ben rendezték meg első alkalommal a PTE Hangja tehetségkutatót. A PEN 2019-ben költözött át az Expo Center területére. 2020-2022 között a járványhelyzet miatt elmaradt a fesztivál.

A PEN közönségét 2024-ben is nagynevű hazai előadók sora szórakoztatja, a nemzetközi fellépők közül pedig kiemelkedik az amerikai David Morales Grammy-díjas DJ/producer legenda.

HZ

Forrás:

  • Pécsi Egyetemi Napok, Wikipédia, 2024-02-14
  • PEN Fesztivál 2024, Made in Pécs, 2024
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok