Előadó

Tóth Viktor & Hodek Dávid duó

A jelenlegi egyik legjobb hazai jazzszaxofonos, Tóth Viktor (1977, Szekszárd) már 2008-ban együtt muzsikált az akkor tizenegy éves révkomáromi dobossal, Hodek Dáviddal (1997), aki már akkor a felnőttek érettségével, érzékenységével és szellemi töltetével dobolt, ráadásul kortárs jazzt. Mondhatni, csak úgy dőlt belőle a fineszes finomság és az összjáték mámorító öröme. Miközben Hodek Dávid már egyre nehezebben bírta kivárni, hogy felnőjön és eljöjjön az a pillanat, amikor már nem azt nézik, hogy hány éves, hanem hogy mit tud. Mégha azok, akikkel mostanáig muzsikált, már akkor sem kisgyerekként tekintettek rá.

„Ilyen tehetséggel eddig nem találkoztam. Mélysége, nyitottsága, fényképmemóriája és zenei alázata párját ritkítja – erősítette meg 2011-ben Tóth Viktor, akinek Dávidot egy alkalmi formációban mutatták be először, és azóta hívja rendszeresen a saját zenekarába. Miközben dicsérte, egyben óvatosságra is intett, mint hozzátette, ebben az életkorban a tehetségek könnyen kallódnak. Dávid előnye családi háttere volt: szülei szerencsére nem a maguk vágyait vetítették bele, hanem azt nézték, neki mi az ideális. Nem cipelték csodabogárként showműsorokból tehetségkutatókba, nem igyekeztek kellőképp ráülni a bulvármédia hullámaira, hanem olyan tanárokat, muzsikusokat kerestek mellé, akik mellett folyamatosan és egészségesen fejlődhetett.

Hodek Dávid tehát bő egy évtizede játszik a Tóth Viktor Tercettben, a kétezertízes évek közepén gyakorta duóban is felléptek, 2021. októberében pedig a Művészetek Palotájában a Right On! formációban már Dávid öccsével, az akkor tízéves (tehát 2011-es születésű) Hodek Áron basszusgitár-fenoménnal egészült ki a ritmusszekció. A jazz és a hiphop világát elegyítő produkciót két kiváló zongorista/billentyűs, Szakcsi Lakatos Róbert és Neumann Balázs tette teljessé.

JBSz

Frissítve: 2023-2 , Jávorszky Béla Szilárd