Előadó

Tóth Viktor

A hetvenes években született jazzmuzsikusok további megkerülhetetlen etalonja Tóth Viktor (1977, Kiskunhalas). Az idősebb muzsikusok bölcsességével és szellemi erejével fúj, főként szabadon szárnyaló saját szerzeményeket, ritkábban jazzstandardeket. Amilyen sallangmentes a megjelenése, olyan lényegre törő a szaxofonjátéka, akárcsak példaképeié, John Coltrane-é, Hamid Drake-é vagy azé a bizonyos, a birkáinak játszó bolgár hegyi pásztoré, akitől élete egyik meghatározó élményét kapta. S miközben az utóbbi években sorra zsebeli be a szakmai elismeréseket, megmarad szimpatikusan szerénynek, földközelinek és következetesen a jövőbe tekintőnek.

1998-ban vették fel a jazztanszakra, onnantól kizárólagosan a Charlie Parkertől eredeztethető, számára John Coltrane-ben kiteljesedő modern jazzre fókuszált. És jutott be körön kívülről, Szekszárdról a fővárosi jazzelitbe. Pimaszul fiatalon játszott és/vagy készített lemezfelvételeket a szakma nagy öregjeivel, Kőszegi Imrével, László Attilával, Szakcsi Lakatos Bélával és Berki Tamással. Climbing With Mountains című albumát 2007-ben a szakma Az év jazzlemezének választották. Hasonlóképp lelkendező kritikai visszhangot váltott ki a 2010-es Tartim, a 2011-es Popping Bopping, a 2014-es Szemed kincse, a 2017-es but inside, és a 2020-as Have No Fear. Miközben olyan nemzetközi nagyságokkal játszott együtt, mint a dobos Hamid Drake, a bőgős Henry Franklin és William Parker, a trombitás Piotr Wojtasik vagy a zongorista Kirk Lightsey.

Ahogy a honlapján olvasható: „játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazzfesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres. A szaxofonos saját magát mégis egy úton járó kereső emberként látja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre.”

Máig élő, mindig új arcát mutató trióját, a Tóth Viktor Tercettet 2004-ben alakította, másik fontos formációja a 2014 óta létező Arura Trió (rajta kívül Lukács Miklós cimbalom, Orbán György bőgő), melynek muzsikája „egyfajta ön- és közgyógyító zene, mely a lélek regiszterei felé áramlik, a jazzen, a népzenéken, a kortárs zenén keresztül az improvizáció szárnyán a pillanatba szőve.” Egyik legfrissebb kezdeményezése pedig a jazz és hip-hop kereszteződésében álló Right On! projekt, benne a zeneszerző-zenekarvezető-szaxofonos mellett Szakcsi Lakatos Róbert és Neumann Balázs billentyűzik, Orbán György bőgőzik, Hodek Áron basszusgitárik és Hodek Dávid dobol.

JBSz

Frissítve: 2024-5 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok