Előadó

Kispál Originál

Vissza a gyökerekhez, talán az újra ihletet és energiát ad – nagyjából ezt gondolhatta Lovasi András, amikor 2006-ban a Kispál Originál projektet elindította. A pécsi generációs rockzenekar mindössze három hétre támadt fel eredeti felállásában – Lovasi András (ének, basszusgitár, pár dalban gitár), Kispál András (gitár), Brautigäm Gábor (dob) és Ózdi Rezső (pár dalban basszusgitár) –, mely több rendkívül sikeres és lelkesítő koncertet adott országszerte. Többek között az A38 Hajón.

Soha jobbkor nem jöhetett volna ez a feltámadás az akkoriban zenei és szellemi értelemben egyaránt megtorpanó, kifulladó, sőt időlegesen komoly válságba kerülő, a feloszláshoz is közel jutó Kispál és a Borznak. A krízist már jelezte, hogy Lovasi 2005-ben Kiscsillag néven létrehozott egy szerelemzenekart (gyakorlatilag az „ős-Kispált”, Kispál András nélkül), attól kezdve ez a formáció kötötte le kreatív energiáinak túlnyomó többségét. 2006 nyarán pedig már többször is „öreg, dagadt köcsögnek” nevezte magát a nagy nyilvánosság előtt (például a Szigeten), s bár tisztelendő, hogy így le merte saját és zenekara produkcióját minősíteni, az évek óta egyre egyértelműbb helyzeten mindez nem sokat változtatott. Hogy csak róják a megszokott köröket, néha turnéznak meg lemezeket adnak ki, de úgy tűnik, túlélték magukat, ez már csak jutalomjáték. Durvábban fogalmazva és 1994-es lemezük címével élve: merő „sika, kasza, léc”.

Persze arról, hogy a Kispál és a Borz a kétezres években oda jutott, ahova, nem csak ők tehettek: komolyabb kihívás vagy inger sem a szakma, sem a közönség részéről régóta nem érte őket. Meg hát ott van az életkorral járó belassulás, belekényelmesedés, az örökös megélhetési és megfelelési kényszerrel súlyosbítva. Ha valaki befizet rájuk, azért nyilván vár valamit, elég szűk a mozgástér és kevés a motiváció, mindig vannak kötelező dalok és koncertslágerek. Ahogy Lovasi fogalmazta: „Bizonyos értelemben szolgáltatóipari tevékenység ez, vannak olyan szabályai, amit még ilyen kis pályán is érdemes betartani.”

Ezért is jött jól 2006-ban a Kispál Originál projekt. Persze volt benne jó adag nosztalgia is, de ennél fontosabb, hogy sikeréből ismét erőt és hitet meríthettek a továbbiakhoz. Más kérdés, hogy aztán 2010 augusztusában a Szigeten egy látványos búcsúkoncerttel elvben pontot tettek a kilencvenes évek egyik legfontosabb rockformációja pályájának a végére.

JBSz

Frissítve: 2023-12 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok