Előadó

Bujdosó Trió

Bujdosó János a magyar underground karcos arcélű, kényelmetlen tekintetű, sprőd figurája. Szangvinikus, szabályokat ritkán követő, ösztönből fakadó, alapvetően lírai gitárjátéka a leginkább a Pop Ivanból, a Chakra Hackerből, a Specko Jednóból, az Egy Kiss Erzsi Zenéből, a Kistehénből vagy épp Bárdos Deák Ágnes mellől lehet ismerős. 2011 telén új sávot nyitott a pályáján: létrehozta a maga félakusztikus trióját (Bujdosó János, gitár, Szerető Dániel, basszusgitár, Klausz Ádám, dob).

Miként a hazai (világ)zenei palettára új színt hozó formáció Facebook oldalán olvasható, a Bujdosó Trió zenéjét a „mediterrán mámor, a közel-keleti révület, az álomszerű rumba, a bőkezűen adagolt pszichedelia és az improvizatív kalandozások” jellemzik. Más helyen „bizánci szörf jazz”-ként hivatkoznak rá, ennél viszont fontosabb, hogy a 2012 decemberében megjelent bemutatkozó albumuk (Gold For Leslie) az év egyik legerősebb produkciója lett. Bujdosó kompozícióit mindazok a hangulatok körbe lengték, amiket feljebb felsorolnak, ráadásul mindezeket népzenei és avantgárd hatásokat fejelték meg – nem véletlen írt róla annyira lelkesen számos kritikus.

A Bujdosó Trió az elmúlt évtized egyik legaktívabb, legtöbbet koncertező klubzenekara, mely egyedi játéka nemcsak a hazai zenei élet jellegzetes és rangos helyszínein hallható (mint például az A38 Hajó), de közben Európa számos országába eljutott. 2019-ben pedig újabb zenei anyaggal jelentkezett. A National Amnesia Institute Bujdosó elmondása szerint „a finom, egységes, enyhén a világzenei szcéna felé tendáló Gold For Leslie-nél sokkal szerteágazóbb, a korábban jellemző »lenyugodottság« helyett most egy sokkal többféle stílus elemeit felhasználó, mondhatni dühösebb hangulat van jelen és helyenként a (zenei) humor is megjelenik, mely természetesen: fekete. A finom stílusmódosítás nem független a változó korhangulattól: 2013, az előző album megjelenésének éve naiv békeidőnek tűnik a maihoz képest, a lemez címével (és persze a borítójával) is utal a manipulációra, a történelemhamisításra, a fake news mindenhova elérő fertőzésére.”

2022 augusztusában a Magyar Zene Házában léptek fel.

JBSz

 

https://www.facebook.com/bujdosotrio/

Frissítve: 2023-1 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok