Előadó

Bongor

Berta Csongor (1992, Szabadka) vajdasági hiphopper és színész, művésznevén Bongor, az utóbbi évek egyik legizgalmasabb alkotója a hazai hiphop-zenei közegben. Számaiban, melyeknek a zenei alapjait is ő maga írja, a népi- és elektronikus zene párosul formabontó rapszövegekkel. Humoros sorai közé kendőzetlen őszinteséget csempész, nem ritkán mély témákhoz nyúlva, saját magát sem kímélve.

Az első és egyetlen kiadvány, melyet Bongor gyerekkorában birtokolt, a Lose Yourself című maxi volt Eminemtől, így hát a rapper nagy hatást gyakorolt rá, majd ízlését és világképét az Újvidéki Művészeti Akadémia színész szakán formálta. Rapperként a 2018-as Kikeltető Tehetségkutatóban ismerhettük meg, ahonnan a közönségdíjat vitte haza, 2019-ben pedig a rapID Tehetségkutató Critics’ Choice kategóriájának győztese lett.

Három EP után (Monománok, 2017; Entrópia, 2018; Plexi, 2019) Körök címmel jelent meg első nagylemeze 2021-ben, a Magneoton kiadásában. 2022-es albumának címe Testi mesék, ezen egy dalt Krúbival közösen adnak elő (Az én sávom). Koncertjein kísérőzenekarával lép fel, ahogy tette ezt több alkalommal is az A38 Hajón, és 2022-ben a Budapest Parkban, ahol a Bëlga előtt játszott. 2024 márciusában tavaszi miniturnén járt Magyarország több városában.

HZ

 

Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán