Helyszín

Budapest Park

A MüPa közelében van egy hiánypótló hely, amely késő tavasztól kora őszig Európa legnagyobb állandó, szabadtéri fesztiválhelyszíneként és kulturális tereként működik. A Rákóczi-híd pesti hídfőjénél található Budapest Park nagyszínpada 2012. május 18-án a Republic koncertjével nyitott, de ugyanebben az évben tiszteletét tette itt a Bikini, a Goldie és a Boban Marković Orkestar is. Mostanra igazi presztízzsé vált a hazai könnyűzenei előadók számára egy itt tartott, telt házas koncert; képes volt erre a mutatványra többek között Azahriah, a Bagossy Brothers Company, a Carson Coma, Dzsúdló, Krúbi, Majka pedig tripla telt házat hozott össze 2021-ben. 2022-ben 21 előadó csinált sold outos estét, az év során összesen 610 ezer látogató járt a Parkban a 88 koncertnapon.

A bulihelyszínt a Zöld Pardon egyik alapítója álmodta meg, miután a Petőfi híd budai lábánál lévő korábbi helyszín nem kapott tovább területhasználati engedélyt. A döcögős indulás ellenére a Park ma a hazai zeneipar kihagyhatatlan szereplője lett, a magyar előadóknak kiemelkedő fontosságú egy itteni koncert akár előzenekarként, akár főfellépőként. Számos sikeres külföldi produkció is megfordult már a nagyszínpadon, például Iggy Pop, Billy Idol, a Deftones, a Thirty Seconds To Mars, a Queens of the Stone Age, Manu Chao, az Alice In Chains, a Sum 41, a Paramore, a Gogol Bordello, a Limp Bizkit, a Rise Against és a Billy Talent. Biczó Andrea PR manager megosztotta velünk, hogy a külföldi fellépők körülbelül 20%-át teszik ki a koncertnapoknak, ez a szám jelentősen nem változott az elmúlt években.

A Budapest Park arra bíztat mindenkit, hogy hagyja kint a valóságot, és érezze jól magát egy alternatív magyar zenekar, egy külföldi fellépő koncertjén vagy egy afterpartin. Ezt egyébként 11 ezer négyzetméteren lehet megtenni, és a színpad előtt összegyűlt tömegben is kiválóan lehet bulizni, de ha valaki privátabb élményre vágyna, választhatja az emelvényen lévő teraszokat vagy akár a kissé elszeparált Sky Boxot is. Az élő fellépések után éjszaka különböző zenei stílusokat élvezhet a közönség a nagyszínpad előtti küzdőtéren, a Dzsungelben vagy a Retro Kertben. Télen az óriási helyszín téli mesevilággá alakul át, és várja a korcsolyázni vágyókat.

2023-ban számos különleges eseménnyel készültek a szervezők: tavasszal a Csinibaba Táncdalfesztivállal, ahol a 40 éves Katona József Színház társulata (pl. Jordán Adél, Ónodi Eszter és Tasnádi Bence) a Parkban is gyakran megforduló vendégénekesekkel (például Bagossy Norbert, Beck Zoli, Fekete Giorgio) egészült ki. Telt házas orfűi visszatérése után a Budapest Parkban tartotta egyetlen 2023-as magyarországi koncertjét a legendás Kispál és a Borz. Szeptemberben megrendezésre került az első minifesztivál: A Carson Coma bemutatja, amely a címszereplő zenekaron kívül további hét előadóval szórakoztatta egy teljes napon keresztül a fiatalabb közönséget.

A Budapest Park lehetőséget biztosít a legkisebbeknek is a bulizásra. A Pöttömkert eseményen készségfejlesztő játékokkal, koncertekkel és civil szervezetek kitelepülésével várják a gyerekeket Sőt, rendeznek kifejezetten a 12-15 éves korosztálynak szóló eseményt is (JusTeenTime), amelynek célja, hogy a kiskamaszoknak az online térből kizökkentve biztosítsanak közösségi élményt.

BB

 

Forrás:

  • Budapest Park megnyílt, Arch
  • Budapest Park, We Love Budapest
  • Budapest Park, Index
  • Budapest Park születésnap, Index
  • Nyit a Budapest Park, Telex
Frissítve: 2024-4 , Bánóczi Bea