Előadó

Agnus Dei

Borítókép forrása: a38.hu / Emil Chalhoub

Agnus Dei, azaz Isten Bárányai. Modern rock, pszichedelikus hatásokkal. Ez volt Mátyás Attila (1963) dalszerző, gitáros, énekes zenekara az F.O. System, a Sex Action, majd az Action utáni években, 1995-1998 között.

„Juhász Robival és Pálvölgyi Gáborral 1994-ben határoztuk el, hogy együtt fogunk valami újba kezdeni. Az addigi közös koncertezések és bulizások vad és önpusztító korszaka után szükségünk volt váltásra. Szerettünk volna egy másfajta, kicsit letisztultabb életet és zenekart. Újvári Peti dobos csatlakozásával lett teljes a csapat, és hozzá az új zenei irány, amelyben keveredett a pszichedelikus és a modern gitárhangzás, és a mélyebb, elgondolkodtatóbb szövegek… vagyis az Agnus Dei” – mondta el Mátyás Attila 2022-ben annak kapcsán, hogy a formáció első és egyetlen önálló albumát, az 1998-as Minden című lemezt - digitálisan felújítva - újra kiadták.

Zenéjük kapcsolatban az alábbi külföldi előadók hatását említi szívesen a kritika: U2, INXS, Depeche Mode, Nirvana. Az új utakat kereső négy muzsikus lüktető zenével, karakteres gitárhangokkal, ötletes basszus riffekkel, változatos ritmusképletekkel jelentkezett, és ezek mellé társult Mátyás Attila egyéni énekhangja.

Az alternatív rock és dark rock határán egyensúlyozó formáció csak rövid maradt együtt. Néhány klubkoncertjük volt, majd nem sokkal bemutatkozó albumuk 1997-es felvétele után 1998-ban feloszlottak, a zenekarvezető elmondása szerint emberileg nem tudtak tovább együtt dolgozni.

Mátyás Attila az Agnus Dei megszűnése után néhány évig szünetet tartott, majd szólóban kezdte megvalósítani zenei ötleteit. Azután ismét zenekart szervezett maga köré, és 2007-től Mátyás Attila Band néven koncerteztek.

50. születésnapja alkalmából, 2013. novemberben Mátyás Attila négy zenekarával is (Agnus Dei, F.O. System, Mátyás Attila Band, Sex Action) különleges, teltházas koncertet adott az A38 Hajón. Ezen az eseményen az ünnepelt mellett az Agnus Dei-t Juhász Róbert gitáros képviselte. Ő az Agnus Dei után egy magyar U2-tribute együttesben, az InkaH-ban játszott, majd 2003-ban csatlakozott a Kowalsky meg a Vegához. Pálvölgyi Gábor basszusgitáros annak idején a Southern Special együttesből érkezett, hogy hol folytatta a zenélést az Agnus Dei után, arról nincs információ. Újvári Péter dobos a Nomad zenekarban játszott, jelenleg a Storm The Studio sorait erősíti. Így széledtek széjjel a Bárányok.

HZ

 

https://www.facebook.com/people/Agnus-Dei/100067967666629/

http://matyasattila.com/

Frissítve: 2023-4 , Hőgye Zoltán