Előadó

F. O. System

A magyarországi dark wave első számú együttese 1986-ban alakult, egy évre rá jött létre a meghatározó felállás: Mátyás Attila (ének, gitár), Jerabek Csaba (basszusgitár) és Miklós Péter (dob). Nevük a Fuck Off System rövidítése. Mint a számcímeik – Hiába minden, Utolsó üvöltés, Öngyilkos vágyak – is mutatják, dalaik meglehetősen nyomasztó hangulatot árasztottak. Ahogy ők mondták, az „elmúlás zenéjét” játszották. Nagyon letargikus, nagyon kiábrándult, nagyon sötét világ volt az övék, melyben minden egyhangú fekete volt, akárcsak egyetlen kazettájuk borítója.

Rendszeresen koncerteztek a Fekete Lyukban, a Petőfi Csarnokban, az Almássy Téri Szabadidőközpontban, többször szerepeltek a HungaroCarrot fesztiválon, ahol 1991-ben búcsúkoncertjüket is adták. Mátyás Attila a Sex Actionben folytatta, a többiek megalapították a Maskot.

Megalakulásuk huszadik évfordulójára még egyszer összeálltak, és 2006. február 4-én a Petőfi Csarnokban nagysikerű koncerten elevenítették fel a régi számokat. Aztán nem bírtak magukkal, és a Volton a Cult előtt is játszottak. 2008-ban ismét megfordultak a Volton, majd 2009 februárjában a Petőfi Csarnokban, utóbbi koncert anyagát Utolsó üvöltés címmel DVD+CD formátumban is megjelentették. 2012 óta szinte minden év hozott újabb fellépést. Abban az évben jelentették meg az F.O. System első és egyetlen stúdióalbumának újrakevert, kétlemezes változatát, a korabeli demókkal kiegészítve (később mind a nagylemez, mind a demók megjelentek vinylen is).

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 225.

Frissítve: 2023-6 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János