Előadó

V-Tech

Kefír (Kecskés Tibor, 1979, ének) és Szamóca (Varga József, 1978, szintetizátor) duója 1993-ban alakult Miskolcon, és több éves együttlét után 1998-ban kötött több évre szóló exkluzív szerződést az EMI-jal. Ennek jegyében 1998 és 2005 között hét sorlemezt adtak ki, amelyek a rádiós pop kategóriába sorolható slágerzenét tartalmaztak. A duó a médiatámogatottságnak köszönhetően szentimentális dalaival szinte folyamatosan szerepelt a kis- és nagylemezlistán (Vele minden jó, Nem szabad sírni, Búcsúzz el, Várj!, Ének az esőben, Semmi nem tart vissza), fénykorukban még a sportcsarnokokat is megtöltötték.

A duó albumai közül a 2004-es Lírák érdemel figyelmet, mert a tinipopegyüttesek közül – a TNT mellett – egyedül vállalkoztak unplugged lemez készítésére. További albumaik: Vétkezz velem! (1998), Nem szabad sírni (1999), Álmodoztam (2000), Búcsúzz el (2002), Merre jár a boldogság? (2003). Ezek mellett számos kislemezt és EP-t is kiadtak. Több mint 20 dalukhoz készült videoklip.

A két zenész közösen írta a dalokat és szövegeket. Kefír két V-Tech slágert is duettben énekelt nővérével, Kecskés Tímeával (Éjfél után, Együtt voltunk múlt éjjel). Sikereik csúcsán Észak-Amerikában is koncerteztek (New York, Toronto). Búcsúzz el című videoklipjüket az MTV Europe tévécsatorna mutatta be elsőként. Kefir az évek során díjak sorát kapta, többek között 2001-ben és 2002-ben az év énekesévé választották.

A duó útja 2005-ben ágazott kétfelé. Szamóca még abban az évben új együttest alapított Re-Tech néven, akikkel rockosabb zenét játszottak. Elkészült egy lemezük is, de a folytatás elmaradt. A zenész - immár Bukovszky József néven - egy ideig élt Angliában, jelenleg zenei szerkesztőként és műsorvezetőként dolgozik egy budapesti rádiónál.

Kefir 2006-ban szólóalbummal jelentkezett Az élet megy tovább címmel. 2010-ben ismét V-Tech néven adott ki lemezt, ez volt A legszebb vallomás. Azóta is vállal (retro) fellépéseket, járja az országot, a plakátokon Kefír (V-Tech) néven szerepel. 2021-ben az A38 Hajón adott Raktárkoncertet a kísérőzenekarával.

JBSz, HZ

 

https://www.facebook.com/vtechzenekar/

https://www.instagram.com/vtechzenekar/?hl=hu

http://www.v-tech.hu/

Frissítve: 2022-12 , Hőgye Zoltán