Előadó

Téglagyári Megálló (Erdély)

Borítókép forrása: Zilahi Csaba/Erdélyi magyaRock 1970-2010

A Téglagyári Megálló az erdélyi Marosvásárhely legismertebb könnyűzenei együttese, amelyet 1992-ben alapított néhány gyakorlott rockzenész, akik korábban az Autostop MS-ben bizonyítottak: Ercsei Ferenc szövegíró, zeneszerző és basszusgitáros, Józsi László dobos, valamint Köllő „Angyal” László énekes, akikhez csatlakozott Hajdú Csaba szólógitáros és Gábor Levente ritmusgitáros.

Saját bevallásuk szerint a stílusuk "átmeneti alternatív haverock", vagyis a bulizós rockzene country-beütésekkel. A zenekar tagjai meglehetősen egyéni módon, pizsamában jelentek meg a színpadon. Ezzel azt akarták jelezni, hogy szeretnek álmodozni - többek közt egy tartalmas, élő és mozgalmas erdélyi rockzenéről. A Téglagyári Megálló dalszövegei olykor nemcsak humorosak, hanem ironikusak, társadalomkritikusak is. 1996-ban jelent meg a zenekar első kazettaalbuma Zötyög a taliga címmel, amely 18 szerzeményt tartalmaz.

2001-ben Marock 1. címmel közös albumot jelentettek meg a Fortuna zenekarral, elmondásuk szerint azért, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéje ne kerüljön a süllyesztőbe. 2002-ben Svédországban koncertezett a Téglagyári Megálló.

Énekesük, Köllő „Angyal” László szervezetét 2011-ben egy súlyos betegség támadta meg. Kezelésének anyagi támogatására zenésztársai több erdélyi városban segélykoncertet szerveztek, amelyeken fellépett sok más zenekar is. Az énekes 2018-ban elhunyt, zenekara pedig egy koncerttel emlékezett meg róla. 2022-ben meghalt egy másik alapító tagjuk, Józsi László dobos is.

HZ

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-1 , Hőgye Zoltán