Előadó

Autostop MS

Borítókép forrása: Zilahi Csaba / Erdélyi magyaRock 1970-2010

A hard rock/heavy metal Autostop MS 1982-ben alakult Marosvásárhelyen, és a népszerű zenekar azóta is állandó szereplője Erdély zenei életének. Már az első évben sikeresen mutatkoztak be az Elektromaros nevű helyi ipari nagyvállalat klubjában. Az együttes alapító tagjai Dán Péter (gitár, ének), Józsi László (dob), Godzsa Béla (billentyűk, gitár, ének), Henter Lóránt (szólógitár, billentyűk, ének) és Ercsei Ferenc (basszusgitár, ének) voltak, akikkel vendégművészként rendszeresen fellépett Keresztes Ildikó is.

Az 1980-as évek hard rock/heavy metal hullámának előadói óriási népszerűségre tettek szert a fiatalok körében. A kisebb-nagyobb klubok, kultúrházak Marosvásárhelyen is zsúfolásig megteltek a Reflex, Fortuna, Autostop MS koncertjein, ahol a zenekarokon és közönségükön a Szocialista Nevelés és Kultúra Tanácsa tartotta vigyázó szemeit. Ezek a bandák a Román Televízió magyar adása jóvoltából országosan ismertté váltak, azonban számaik csak úgy kerülhettek lemezre, ha románul énekelték őket. Az Autostop MS-nek csak egy fél nagylemeznyi anyaga jelenhetett meg, román nyelvű dalokkal, 1990-ben (Formații rock 12. - az album B oldalán a Miorița nevezetű zenekar muzsikál.) A "fiókban" maradt magyar nyelvű felvételeik csak jóval később kerülhettek kiadásra.

Azonban az Autostop MS már 1990 előtt is sikert sikerre halmozott. 1984-ben Marosvásárhelyen rendezték az első rockfesztivált, amelyet megnyertek A dal című szerzeményükkel. 1985-ben a marosvásárhelyi fesztivál második kiadásán már meghívottakként vettek részt, önálló koncerttel. Júniusban a temesvári Tim Rockon szerepeltek a hazai rockegyüttesek színe-javával. Novemberben az együttes részt vett Râmnicu Vâlceán a Constelații Rock ’85-ön. Decemberben Csíkszeredában az Ezüstfenyő rockfesztiválon népszerűségi díjat nyertek. 1986-ban az akkor 16 éves Ambrus Zsuzsával bővült a zenekar. A Top T ’86 fesztivál gálaestéjén nekik ítélték a zsűri különdíját. Következett a Constelații Rock ’86 fesztivál, ahol első díjat nyertek, és Ambrus Zsuzsa lett a legjobb billentyűs. Júliusban Marosvásárhelyen megrendezték az Estival Rock ’86-ot, egy háromnapos rockfesztivált, ahol az Autostop MS első díjat nyert. Csíkszeredában az Ezüstfenyő ’86-on második díjat nyertek. December végén a bukaresti sportcsarnokban több mint tízezer néző előtt átvehették a legjobb pályakezdő együttesnek járó díjat. 1987-ben Buzăuban a Top T ’87 fesztiválon második helyezést nyertek. A mangáliai Ancora de aur országos versenyfesztiválon a fődíjat vihették haza. Ugyanitt a következő évben már díszmeghívottként szerepeltek, új felállásban Nagy Bélával (szólógitár), Szőcs Jánossal (billentyűk) és Mészáros Leventével (basszusgitár). A további években is számos fesztiválon szerepeltek meghívott zenekarként, önálló koncerttel. Több turnén vettek részt Erdély nagyvárosaiban, önálló koncerteken és népszerű hazai zenekarok társaságában (Quartz, Voltaj, Trans Express, Compact, Holograf, Metropol). Akkori zenéjükben a nagy elődök hatását könnyű volt kimutatni: egy kis P.Mobil-, Edda-, Pokolgép-áthallás - zene- és szövegszinten egyaránt - nyilvánvaló.

1990 után az igazi, vérbő heavy metalt játszó együttessel számos rádió- és tévéfelvétel készült. 1991-ben Magyarországon turnéztak a Kispál és a Borz előzenekaraként, új szólógitárossal, Zoltner Rudolffal. 1992-ben a 10 éves születésnapjukat fergeteges bulival ünnepelték meg a marosvásárhelyi Bolyai-líceum sportpályáján. 1993-ban már Hajdú Csabával (gitár, ének) adták ki a Nem akarunk című lemezt. 1993 után a zenekar egy része külföldre távozott.

1996-ban aztán az Autostop MS újraindult, Dán Péter és Szőcs János mellett új tagokkal: Nagy Árpád „Cápa” (gitár), Mihály Róbert (dob) és Harkó Levente „Zsilett” (basszusgitár). 2003-ban a marosvásárhelyi Kultúrpalotában telt házas koncerttel ünnepelték meg a 20. születésnapjukat, az eseményen a korábbi tagok is felléptek. Ugyanabban az évben megjelent az Autostop 20. című album, amelyet 2017-ben az Autostop 30. című lemez követett.

2022-ben elhunyt Józsi László dobos, a zenekar alapító tagja. 2022. szeptember 8-án az első erdélyi Poptörténeti Pontot annál a marosvásárhelyi háznál helyezték el, ahol 1982-ben megalakult az Autostop MS.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/AutostopMS/?locale=hu_HU

Forrás:

  • Hints Zoltán, „Vásárhely, soha nem felejtünk el!” – negyven éve alakult az Autostop MS, Volt egyszer egy beatkorszak, 2022-09-06
  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-1 , Hőgye Zoltán