Előadó

Fortuna

A rockegyüttes Marosvásárhelyen alakult 1979-ben, és 1987-ig a aktív résztvevője volt a romániai rockéletnek. Olyan zenekarokkal turnéztak, mint a Metropol, a Compact, az Iris, a Garabonciás és a Metrock. 1987-ben Szép Attila kilépett a zenei életből, ezért az együttes feloszlott, Szalma János és Nagy Dénes pedig Budapestre költözött.

„1979 karácsonya és szilvesztere között alakultunk, és 1986-ig rendszeresen, évente legalább egyszer koncerteztünk. Utána következett a családalapítás, jöttek a gyerekek, és már csak lagzikon léptünk fel.” – mesélte a zenekar történetéről Szép Attila, aki 2010-ben elhunyt.

2007-ben Szalma János gitáros zenekart alapított Budapesten Nagy Dénes basszusgitáros-énekessel, Kovács Zsolt dobossal és Páter Részeg Attila énekessel. A régi csapat emlékére felvették a Fortuna nevet. Sok budapesti és vidéki fellépésük volt, olyan együttesek előtt léptek színpadra, mint a Kékesi Rock Band és a Beatrice. 2012-ben elkészült az első CD-jük (Téboly), ezt követően gyakoriak voltak tagcserék a zenekarban.

BB

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-1 , Bánóczi Bea

Kapcsolatok