Előadó

Lux

1968-ban az Aranybika Szálló Bartók-termében tartott beatkoncerten a Mercur és a Rivers mellett mutatkozott be az a formáció, amely nem sokkal később a Luxembourg Rádióban hallható „luxi stílusra” utalva Lux néven írta be magát a cívisváros poptörténetébe. A zenekarban az első években többek között a későbbi Panta Rhei-tag Szalay Sándor gitározott, akit aztán 1970 őszén Felkai Miklós váltott fel, akinek belépésével – immár trióként – példaképeik, Jimi Hendrix és a Cream repertoárjából játszottak. A következő évben Salgótarjánban bronz diplomát kaptak, 1972-ben a Magyar Rádió bemutatta a Juhász Ferenc eposza nyomán készített Halottak királya című műsorukat. Az ígéretesen indult formáció kibontakozását azonban rendre megakasztották a tagok katonai behívói (Felkait például átmenetileg a későbbi Color-tag Lámer Emil helyettesítette).

A hetvenes évek elején lett a zenekar énekese Makranczy Béla, vele készültek azok a saját szerzemények (Nyáridőben, Szerelem, Sohasem éred el), mely aztán első CD-jükön is megjelentek. Sikeresen szerepeltek számtalan vetélkedőn és fesztiválon.

Az 1970-es évek második felétól folyamatosan cserélődtek a tagok (illetve ide-oda vándoroltak a Lux és az Aster között), a Lux a Mercur után a Pedagógusok Szakszervezetének Bethlen utcai Megyei Művelődési Házában, a „Pediben” is házi zenekar lett, majd áttették székhelyüket a MÁV Járműjavító Egyetértés Művelődési Házába. 1978-ban a Győrben megrendezett III. Országos amatőr pop-jazz-rock napokon aranydiplomát kaptak, és elnyerték „Az év együttese” címet. Játszottak két dobossal is, később két billentyűssel a jazz-rock irányába mozdultak, így kerültek a Debreceni Jazz Napokra. Az 1980-as években írták meg több tételes rock-szvitjüket, az Atlantiszt. 1984-ben a Lux is részt vett a Dallal a békéért című országos fesztiválon, ahol a R.Evolúció című számukért közönségdíjat kaptak, és az felkerült a Dallal a békéért LP-válogatásra.

Az 1990-es évekbeli Lux – Makranczy Béla (ének), Felkai Miklós (gitár), Tikász Sándor (gitár), Dobó Gyula (basszusgitár), Pikó Sándor (dob) – rögzítette a zenekar első, címnélküli CD-jét. 1999-ben a szintén debreceni Szeredás népzenei együttessel újabb kiadványt (Ethnosphera) publikáltak.

A folytonosan változó összetételú zenekar fennállásának 40. és 50. évfordulóját is nagyszabású koncerttel ünnepelte.

JBSz

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 1 (1960–70-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 327–328.

Kapcsolat:

https://www.lux-egyuttes.hu/

 

Frissítve: 2023-11 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok